Kod osetljivih osoba polen ambrozije izaziva niz rekcija: kijanje, kašljanje, svrab, crvenilo na koži i sl. Što u težim slučajevima može dovesti do alergijske astme.

Iz godine u godinu broj osoba alergičnih na polen ambrozije je sve veći, a zabrinjavajuće je što u tom broju sve više dece.

Jako je bitno da se ovom problemu pristupi temeljno. Na teritoriji rada Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Užice ambrozija je prisutna u svim opštinama: Užice, Požega, Kosjerić, Bajina Bašta, Čajetina, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje. U pojedinim opštinama situacija je alarmantna.

PSSS Užice suzbija ambroziju od 2005- te godine u saradnji sa Gradom Užice, tako da je populacija ovog korova dosta smanjena, ali ne i iskorenjena. Treba imati u vidu da seme ambrozije zadržava klijavost i do 40 godina, tako da nas u narednom periodu očekuje dugotrajan posao koji se mora obavljati bez odlaganja i kontinuirano, bez preskakanja godina tretiranja.

Ove godine smo u saradnji sa Gradom Užice i Opštinom Čajetina vršili suzbijanje na utvrđenim lokalitetima. Treba naglasiti da bi posao trebao da se proširi i na ostale opštine da bi suzbijanje bilo sveobuhvatno i efikasnije u smislu generalne borbe protiv ove štetne korovske vrste.

PSSS Užice će nastaviti u narednom periodu da vrši markiranje lokaliteta, obaveštavanje javnosti, edukaciju stanovništva, poljoprivrednih proizvođača i dece u školama sa ciljem lakše identifikacije i otkrivanje novih lokaliteta.

Molimo građane ukoliko postoji bilo kakva dilema oko ove korovske vrste da se obrate u prostorije PSSS Užica.

I prošle godine smo govorili o ambroziji i preneli savete stručnjaka, o tome više u tekstu „Užicemedia“.

Autorka teksta: Milena Ćirić, dipl.ing. PSSS Užice

- Advertisement -