„Vek protiv vatre“ naziv je monografije ali i izložbe upriličene u parku ispred Gradskog kulturnog centra. Govorili su, autorka, užička gradonačelnica, predstavnici DVD Užice, a tokom večeri nastupio je Vatrogasni orkestar „27. septembar“ DVD Kraljevo.

Vredan jubilej, sto godina postojanja i rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Užice obeležen je prigodno početkom juna, a izložba i promocija monografije upriličene su uz obeležavanje Dana grada Užica 9. oktobra, kada će Užice obeležiti 694. godine od prvog pomena svog imena u dubravačkim spisima.

Izložba je nastala u saradnji sa Istorijskim arhivom Užice, čini je 10 panoa na kojima su i fotografije koje publika do sada nije imala priliku da vidi, kazala je autorka Dragica Cvijović.

– Monografija „Vek protiv vatre“ je dopunjeno izdanje one koja je objavljena povodom 90 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Užice, autora novinara i publiciste Đorđa Pilčevića (1938-2017) kojom je u osam poglavlja zabeležen istorijat i razvoj Društva, događaji i ljudi koji su obeležili taj period i dali svoj doprinos razvoju vatrogastva.

Autorka Dragica Cvijović (Foto: Grad Užice)

Novom monografijom obuhvaćeno je poslednjih 10 godina kroz brojne aktivnosti u skladu sa izmenjenom zakonskom procedurom radi unapređenja rada, obuke, proširenje saradnje, uspesi i priznanja, a odslikava jedan vek u istoriji Grada Užica i ljude posvećene vatrogastvu, bezbednosti i zajedništvu.

Za dopunjeno izdanje fotografije je ustupila Vatrogasno spasilačka jedinica, a koje su nastajale tokom protivpožarnih akcija.

– Dok sam radila monografiju i izložbu, na mene su najjači utisak ostavili ljudi. To je jedna velika porodica koji su mi u svakom trenutku bili podrška. Mogu samo da kažem da oni uvek odlaze tamo odakle svi mi bežimo, rekla je autorka monografije podsetivši na sve koji su joj pružili podršku oko monografije i izložbe.

Predstavljanju monografije i otvaranju izložbe prisustvovala je užička gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević, naglasivši da je malo gradova u Srbiji u kojima Dobrovoljno vatrogasno društvo postoji i radi 100 godina.

– DVD postoji već čitav jedan vek sa svim svojim članovima, počev od Josifa Jekličke i Petra Ćelovića do evo svih danas, hrabro i požrtvovano pruža nesebičan doprinos društvu i zajednici.

Zato smo beskrajno ponosni i sa vama delimo radost velikog jubileja, a lokalna samouprava je prepoznajnala značaj i važnost DVD Užice koje je jedan od simbola grada, a njegovi članovi ambasadori humanosti, dobrote, bezbednosti i hrabrosti, – kazala je Raković Radivojević otvarajući izložbu.

Predsednica Dobrovoljnog vatrogasnog društva Užice Dragica Jevtović podsetila je prisutne da užičko vatrogastvo počinje da se razvija još 1847. godine, kada je posle velikog požara užička opština organizovala vatrogasne službe. A da su zahvaljujući monografiji „Vek protiv vatre“ sačuvali prošlost, zabeležili sadašnjost.

– Želimo da utremo put sledećim generacijama koje će doprineti da ovo Društvo u narednom periodu uspešnije radi i da svojim aktivnostima prevaziđe okvire našeg grada, ali Srbije. Samo zajedno možemo da se izborimo sa elementarnim nepogodama, požarima, poplavama.

Izložba u parku ispred GKC (Foto: N.Tošić Užicemedia)
  • Dobrovoljno vatrogasno društvo Užice osnovano je 1923. godine, njegovi osnivači bili su: Ljubomir M. Romanović, štampar i prvi predsednik DVD-a, Petar Ćelović, časovničar, Čeh Josif Jehlička, profesor gimnastike i Dobrosav Jevremović, sveštenik.
  • Prvi članovi bili su radnici i zanatlije. Tokom godina, članstvo postaje sve brojnije, a u posleratnom periodu Društvo je među najuspešnijima u tadašnjoj Jugoslaviji.
  • Njegovi članovi osvajači su brojnih medalja i pehara na domaćim i međunarodnim takmičenjima.
- Advertisement -