Energetska sanacija užičkog vrtića „Neven“ – objekat će biti u potpunosti rekonstruisan, zamenjena stolarija, urađena fasada, rečeno prilikom potpisivanja ugovora. Za mere energetske efikasnosti resorno ministarstvo izdvojilo 665 miliona dinara, a renoviraće se škole, sportske hale, vrtići, domovi zdravlja.

Radove na sanaciji užičkog vrtića „Neven“ sa 19,2 miliona dinara finansiraće Ministarstvo rudrastva i energetike, učešće grada Užica iznosi 8,2 miliona dinara.

Investicioni ciklus je pokrenut pre dve godine i odnosi se na energetsku sanaciju i rekontrukciju škola i vrtića, uz podršku Vlade Republike Srbije, odnosno resornih ministarstava, kazala je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, nakon potpisivanja Ugovora o realizaciji projekta energetske sanacije vrtića.

– Upravo smo potpisali ugovor sa Ministarstvom rudarstva i energetike, koje će sredstvima u iznosu od 19,2 miliona dinara, podržati energetsku sanaciju vrtića „Neven“. Uz naše učešće od 8,2 miliona dinara i ovaj objekat u potpunosti ćemo rekonstruisati, odnosno, biće zamenjena stolarija, urađena fasada i ostali radovi vezani za hidrantnu mrežu i protiv požarnu zaštitu.

Uskoro nas očekuje i početak radova na rekonstrukciji „Prve osnovne škole Kralja Petra drugog“, opet uz podršku Ministarstva rudarstva i enregetike.

Realizacijom ovih, ali i projekata koje smo u prethodnom periodu završili naša deca u vrtićima i učenici u školama dobili su mnogo bolje uslove za boravak i rad, a sa druge strane ostvaruju su višestruke uštede energije, čime ostavrujemo i značajnu uštedu u budžetu.

Nemojte zaboraviti i da su svi objekti vrtića i škola prebačeni na ekološki prihvatljive energente, pa se i na taj način dodatno utiče na smanjenje zagađenja vazduha, – kazala je užička gradonačelnica i zahvalila svima koji pomažu da se radovi realizuju, resornim ministarstvima, partnerima iz Evropske unije.

Energetska sanacija užičkog vrtića, drugih škola, domova zdravlja

Prema rečima ministarke za rudarstvo i energetiku Dubravke Đedović Handanović, koja je u Vrnjačkoj Banji uručila ugovore o sufinansiranju projekata predstavnicima loklanih samouprava, za mere energetske efikasnosti resorno ministarstvo izdvaja 665 miliona dinara, a renoviraće se škole, sportske hale, vrtići, domovi zdravlja.

– Energetska efikasnost je put ka energetskoj nezavisnosti, a to je strateški cilj Srbije. Drago mi je što lokalne samouprave prepoznaju značaj ovog koraka, jer ne samo što će se stvoriti bolji uslovi za korisnike i zaposlene, već će se trošiti između 20 i 50 odsto manje energije, a biće i manji troškovi za grejanje zimi i hlađenje leti, kao i manji uticaj na životnu sredinu.

Kroz ovakve programe sanirali smo 145 objekata od javnog značaja, uložili 2,7 milijardi dinara, a uštedeli 30 miliona kilovat sati godišnje, – istakla je ministarka Đedović Handanović, prenosi gradski sajt.

Za još informacija, tekstova, reportažapratite naš sajt!

- Advertisement -