Dan Dišenove Mišićne distrofije je ustanovljen radi promovisanja i predstavljanja prava i mogućnosti osoba obolelih od ove neuromišićne bolesti. Nedostatak svesti o ovoj bolesti doprinosi zakašnjenju u dijagnostikovanju i lečenju od dve i po godine u proseku.

Na osnovu preporuke Svetske organizacije  i obolelih od Dišenove mišićne distrofije, u promovisanju prava onih koji se suočavaju sa Dišenovom mišićnom distrofijom – uključilo se i Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga.

„Želja nam je da u saradnji sa ustanovama i institucijama u gradu, ali i sa medijima skrenemo pažnju javnosti na mogućnosti i probleme sa kojima se ove osobe svakodnevno suočavaju i da nam se pridružite na Gradskom trgu, 7. septembra  (utorak) u 14 časova u obeležavanju Svetskog dana obolelih od Dišenove mišićne distrofije. 

Grad Užice takođe će priključuje ovoj akciji. U znak podrške ovoj manifestaciji i svim ljudima koji se suočavaju sa posledicama ove bolesti – Gradska kuća uveče 7. sseptembra biće osvetljena crvenom bojom.  

U prisustvu naših članova, njihovih roditelja i prijatelja, predstavnika Grada Užica kao i saradnika i dece iz školske populacije – učenici Osnovne škole „Aleksa Dejović“, iscrtavaće i deliti svoje motivacione poruke.

Verujemo se da ćete promovišući ovaj dogaćaj u Vašim medijima pružiti priliku da na ovaj način podržimo sve članove i njihove porodice koji vode borbu i teže ka svom izlečenju i integraciji u društvu, navodi koordinatorka Biljana Subotić, koordinatorka Info centra za osobe sa invaliditetom Užice.

Dan Dišenove mišićne distrofije se obeležava svake godine u septembru od 2014. godine i ustanovljen je radi promovisanja i predstavljanja prava i mogućnosti osoba obolelih od ove neuromišićne bolesti. Nedostatak svesti o ovoj bolesti doprinosi zakašnjenju u dijagnostikovanju i lečenju od dve i po godine u proseku.

I ove godine, kao i uostalom prethodnih godina su naglašavali da im je želja u saradnji sa ustanovama i institucijama u gradu, ali i sa medijima skreneu pažnju javnosti na mogućnosti i probleme sa kojima se ove osobe svakodnevno suočavaju. 

“Verujemo se da ćete promovišući ovaj dogaćaj u vašim medijima pružiti priliku da na ovaj način podržimo sve članove i njihove porodice koji vode borbu i teže ka svom  izlečenju i integraciji u društvu“, – naveo je prošle godine  Čedomir Cicović, u ime Info centra za osobe sa invaliditetom Užice.

Grad Užice (Foto: Iz arhive Užicemedia)

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -