Dan Dišenove mišićne distrofije se obeležava od 2014. godine svakog 7. septembra i ustanovlјen je radi promovisanja i predstavlјanja prava i mogućnosti osoba obolelih od ove neuromišićne bolesti. Nedostatak svesti o ovoj bolesti doprinosi zakašnjenju u dijagnostikovanju i lečenju od dve i po godine u proseku.

Na osnovu preporuke Svetske organizacije i obolelih od Dišenove mišićne distrofije, u promovisanju prava onih koji se suočavaju sa Dišenovom mišićnom distrofijom – uklјučilo se i Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga.

„Želјa nam je da u saradnji sa ustanovama i institucijama u gradu, ali i sa medijima skrenemo pažnju javnosti na mogućnosti i probleme sa kojima se ove osobe svakodnevno suočavaju.

Grad Užice takođe se prikllјučio ovoj akciji. U znak podrške ovoj manifestaciji i svim ljudima koji se suočavaju sa posledicama ove bolesti – Gradska kuća uveče 7. septembra biće osvetlјena crvenom bojom.  

U prisustvu naših članova, roditelјa i prijatelјa, predstavnika Grada Užica kao i saradnika i dece iz Predškolske ustanove Užice, pustićemo crvene balone kao simbol  nade sa porukom „Zajedno smo jači “.

Verujemo se da ćete promovišući ovaj dogaćaj u vašim medijima pružiti priliku da na ovaj način podržimo sve članove i njihove porodice koji vode borbu i teže ka svom  izlečenju i integraciji u društvu“, – navodi u pozivu za ovaj događaj Čedomir Cicović, koordinator Info centra za osobe sa invaliditetom Užice.

Međunarodni dan obolelih od Dišenove mišićne distrofije biće obeležen na Trgu partizana, 7. septembra u 12 časova.

- Advertisement -