Bezbednost dece: SSP Užice upozorava da se u pojedinim užičpkim školama vrše radovi sada na početku školske godine, umesto da je to tokom leta bilo završeno. Ovako su, smatraju oni, deca nebezbedna.


Saopštenje Gradskiog odbora Stranke slobode i pravde Užice prenosimo u celosti:

„Prošlu novu školsku godinu, učenici Osnovne škole “Dušan Jerković“ su sačekali prolazeći do školskog ulaza ispod skela i građevinskih mušema, dok se radila fasada zgrade, a ista situacija se ponavlja i ove godine jer sada rade krov, posle čitavog leta tokom kog nije urađeno ništa.

Sasvim mali đaci, nižih razreda, tako stoje u gužvi s jedne strane škloskog dvorišta, dok su drugi deo zauzele skele uz koje radnici, bez ikakve zaštitne opreme, dižu puna kolica teškog građeviskog materijala na krov, dok ih od dece ih deli samo rupičasta, građevinska najlon mreža, navodi u saopštenju SSp Užice.

Užice je grad koji je od 2011. do 2023. godine, prema rezultatima novog popisa izgubio 7868 stanovnika ili 10,08% stanoviništva. Takav negativan trend najbolje oslikava period SNS vlasti u gradu i njihovu pogubnu politiku, na svim nivoima.

Ni na planu prosvete nije bolja situacija, ove godine je na teritoriji grada, u prvi razred upisano samo 668 đaka, uključujući sve gradske, prigradske i seoske škole s mešovitim odeljenjima.


Zbog takvog trenda ove godine 22 prosvetna radnika su proglašena tehnološkim viškom ili će raditi s nepotpunom normom, zbog malog broja učenika uopšte ili smanjenja broja odeljenja. Nakon nemilih događaja koji su na noge digli čitavu zemlju, ni u Užicu nije urađeno apsolutno ništa da bi se poboljšala situacija u školama i boravak dece učinio bezbednim i smislenim, samo se u kompletnoj neorganizaciji otišlo još dalje.


Na osnovu navedenog, pitamo nadležne zašto se čitavo leto na rekonstrukciji krova nije uradilo ništa i zašto se radovi izvode sada, paralelno s nastavom i zašto se na ovako brutalan način, van svih pravila ugrožava bezbednost đaka, profesora i samih radnika.


Svesni smo da je prosveta SNS – u “zadnja rupa na svirali“ i da im ne odgovaraju misleći, svesni i obrazovani građani, ali bar rekonstrukciju krova, jedne male osnovne škole u provinciji, mogu da urade na vreme ili ni za to nisu sposobni i nije ih briga”, kaže se u saopštenju Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Užice, koji je potpisla Katarina Mićunović.


Za još korisnih informacija i tekstova, pratite naš sajt!

- Advertisement -