Nekoliko saveta, nije na odmet, jer bez obzira na veličinu dvorišta, postoji niz kreativnih elemenata koji mogu transformisati prostor u magično utočište.


Od uređenja travnjaka do stvaranja udobnog letnjikovca, odabira odgovarajućih biljaka do postavljanja behatona, svaki korak ima svoju važnost u kreiranju dvorišta koje će biti mesto za relaksaciju, druženje i inspiraciju. U nastavku istražujemo sve potrebne aspekte uređivanja eksterijera, kako bi vaše dvorište izgledalo potpuno savršeno.

Nekoliko saveta: Uređenje travnjaka

Travnjak je srž svakog predivnog dvorišta, stvarajući osnovu na kojoj se odvijaju brojne aktivnosti. Pravilno uređen travnjak zahteva pažljivu pripremu i dosledno održavanje.

Ss jednog od ranijih izbora za najlepše dvdorište (Foto: Arhiva UžiceMedia)


Počnite izborom odgovarajuće vrste trave, uzimajući u obzir klimatske uslove i specifičnosti svog regiona. Postavljanje trave putem semena ili postavljanje gotovih tepiha od trave su dve uobičajene metode. Redovno košenje trave kosilicom uz trimer na točkovima je presudno za održavanje urednog izgleda travnjaka, a visinu košenja treba prilagoditi vrsti trave i sezoni.


Osim redovnog košenja, zalivanje i prihranjivanje su neophodni da bi travnjak ostao zdrav i bujan. Pravilno zalivanje zavisi od tipa zemljišta i klimatskih uslova, a cilj je održavati vlažnost bez stvaranja bara. Đubrenje treba obavljati prema uputstvima, kako bi se sprečilo da trava izgori.


Da biste dodali interesantan element, razmislite o stvaranju šara i oblika u travnjaku. To može biti cvetni vrt, staza ili geometrijski oblici. Kombinovanjem različitih vrsta trava možete postići kontrast u boji i teksturi. Pravilna nega i pažljivo planiranje doprineće stvaranju travnjaka koji će biti ne samo lepa podloga, već i omiljeno mesto za opuštanje i igru dece.

Nekoliko saveta: Letnjikovac i roštilj

Letnjikovac i roštilj pružaju prostor za okupljanje, relaksaciju i uživanje u ukusnoj hrani na otvorenom. Letnjikovac je više od arhitektonskog elementa; to je mesto koje predstavlja spoj udobnosti kuće sa prirodnim okruženjem dvorišta. Odaberite materijale koji se harmonizuju sa stilom vaše kuće – drvo pruža rustični izgled, dok metal i staklo dodaju modernu notu.


Opremanje letnjikovca udobnim nameštajem i jastucima stvara atmosferu opuštanja i topline. Dodaci poput zavesa za zaštitu od sunca i insekata mogu dodati funkcionalnost i udobnost. Ovo je mesto gde se druže porodica i prijatelji, gde se priređuju piknici, igrice i večernji razgovori uz svećice.

Roštiljanje i zabavno i ukusno (Foto: N.T. Užicemedia)


Roštilj je neizostavan deo letnjikovca, pružajući priliku za kulinarstvo na otvorenom. Odaberite roštilj koji odgovara vašim potrebama – od klasičnog ugljenog do modernog gasnog roštilja. Neka roštilj bude središnji deo prostora, sa dovoljno prostora za pripremu hrane i skladištenje potrebne opreme.


Uređenje letnjikovca i postavljanje roštilja zahteva pažljivo planiranje kako bi se postigla harmonija sa ostatkom dvorišta. Kroz pažljivo osmišljen dizajn, stvorićete mesto gde će se stvarati dragocene uspomene i gde će svaki trenutak biti ispunjen radošću i zadovoljstvom.

Behaton i baštenske staze

Behaton i baštenske staze nisu samo praktični elementi dvorišta, već i estetski važni faktori koji doprinose celokupnom izgledu prostora. Behaton, kao materijal za popločavanje, pruža širok spektar mogućnosti za kreativno uređenje. Možete kombinovati različite veličine, oblike i boje behatona kako biste kreirali jedinstvene obrasce i teksture. Ovo može dodatno segmentirati dvorište, definisati zone za različite aktivnosti i stvoriti vizualnu hijerarhiju.


Baštenske staze su od suštinskog značaja za praktičnost i pristupačnost dvorišta. Postavljanjem dobro osmišljenih staza, omogućavate šetnju po dvorištu, bez ometanja rasta trave i drugih biljaka. Baštenske staze takođe pomažu u očuvanju travnjaka i smanjenju erozije zemljišta, čime se produžava vek samog dvorišta.


Kada planirate postavljanje behatona i baštenskih staza, važno je uskladiti njihov dizajn sa stilom dvorišta i kuće. Odlučite se za boje i obrasce koji se slažu sa ostatkom okoline, pritom držeći ravnotežu između estetike i funkcionalnosti. Behaton i baštenske staze su kao lični „crtež“ vašeg dvorišta – stvaraju temelj za sve druge elemente koji će ga obogatiti.

Izbor biljaka i cveća

Biljke i cveće dodaju živopisnost i svežinu dvorištu. Pravilan izbor biljaka je izuzetno važan u stvaranju harmoničnog okruženja. Nekoliko saveta: razmotrite lokalne klimatske uslove i tip zemljišta kako biste odabrali biljke koje će se najbolje primiti u vašem dvorištu. Na primer, ako imate sunčan deo dvorišta, biljke poput lavande, suncokreta i ruzmarina mogu dodati mirisne i vizualno privlačne akcente.


Sezonsko cveće donosi promenljive boje tokom godine, dok višegodišnje biljke pružaju konstantnu lepotu. Hortenzije, trave poput pampasa, i penjačice kao što je bršljan mogu dodati raznolikost i teksturu prostoru. Ne zaboravite na drveće i žbunje, koji ne samo da pružaju senku već i strukturu i visinu u pejzažu.


Pored postavljanja biljaka u zemlju, razmotrite i korišćenje saksija i visećih bašta kako biste dodali vertikalnu dimenziju. Ovo omogućava istraživanje različitih visina i dubina u dvorištu. Bez obzira na vaš izbor biljaka, njihova nega i redovno zalivanje su ključni faktori za održavanje zdravog i bujnog rasta.


Ukombinovanjem raznovrsnih biljaka i cveća, možete stvoriti bogatstvo boja, mirisa i tekstura u svakom delu dvorišta. Ova živa paleta će privući ptice i leptire, dodajući dinamičan osećaj vašem dvorištu. Kroz pravilan izbor biljaka, oživite svoj prostor i stvorite jedinstvenu priču prirode u kojoj ćete uživati zajedno sa porodicom i prijateljima.

Urewđenje dvorišta na Zlatiboru (Foto: N.Tošić UžiceMedia)


Uređenje dvorišta kao iz snova zahteva strpljenje, maštovitost i posvećenost, ali nagrada je oaza ličnog raja koja pruža trenutke mira i radosti. Kroz pažljivo birane elemente i pažljiv dizajn, možete postići koje se uklapa sa izgledom vaše kuće.

- Advertisement -