Pod motom „Vreme straha i podviga“, u junu će užička publika moći da vidi pet pozorišnih predstava, koje će biti u konkurenciji za „Ardalion“. Ranijih godina u takmičarskom delu je bilo sedam predstava.

Festival će otvoriti komad „Čitač“, koprodukcija Beogradsko dramsko pozorište i Beo Art produkcija, a koje su predstave ovogodišnjeg Jugoslovenskog pozorišnog festivala pogledajte OVDE.

Takmičarski repertoar su izabrali Bojan Munjin, pozorišni kritičar i novinar iz Zagreba, i Zoran Stamatović, direktor NP Užice i Jugoslovenskog pozorišnog festivala.

Ovogodišnji Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ u Užicu posvećen je vremenu kada nam je teško, kaže selektor festivala Bojan Munjin.

– To je vreme nevolje kada, osim golog preživljavanja u trpljenju i strahu, moramo da preispitamo naše odluke, naše odnose sa sobom i drugima, naša uverenja. To je vreme opasnosti i smrti kada moramo da budemo hrabri, ili ćemo nestati.

Ovaj festival oduvek je živio sa ljudima, vremenom i njegovim mukama i danas se sam nalazi u velikom iskušenju, kakvo svi zajedno osećamo. Ako bismo pokušali da zamislimo ljudsku historiju bez pozorišta, onda bismo videli beskrajnu pustinju ljudskog bitisanja, lišenu mogućnosti da se kroz umetnost zapitamo o razlozima i smislu našeg mukotrpnog probijanja kroz život. Zbog tog velikog i važnog naloga odlučili smo da ovog juna u neveselim uslovima održimo naš festival; to smo još od prošle jeseni dužni čestitoj publici, bez obzira na sve teškoće i ograničenja u kojima se nalazimo.

Pet naslova koje nudimo užičkoj publici i gostima festivala („Čitač“, „O medvjedima i ljudima“, „Putujuće pozorište Šopalović“, „Radnička hronika“ i „Upotreba čoveka“) već su višestruko hvaljene i nagrađivane i verujemo da će one opravdati poverenje publike.

Ono što je važno, ove predstave; estetski, etički i tematski, bez obzira da li se u njima radi o ratu, izdaji, radničkim pravima ili ljubavi, sve nas stavljaju pred isto pitanje: šta ćemo uraditi onda kada je teško? Jer, ovo je vreme depresije, ali i vreme koje nas preispituje da li smo ili nismo spremni za podvig. U svom jubilarnom dvadeset petom izdanju, užički festival trebao je da bude svečan i slavljenički.

U međuvremenu svet se okrenuo na glavu i zato, umesto slavlja, naš festival želi da odgovori ovom nesrećnom vremenu: još smo živi i još smo tu, – kaže Bojan Munjin, selektor Festivala.

Sa otvaranja prošlog JPF u Užicu (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

I ove godine će biti uručene nagrade za najbolju predstavu, režiju, mušku i žensku ulogu, scenografiju, kostimografiju, epizodnu ulogu, mladog glumca kome će pripasti i nagrada Politike „Avdo Mujčinović“.

Predstave će počinjati u 19:30 časova u velikoj sali NP Užice, u kojoj će, zbog protivepidemijskih mera, biti ograničen broj gledalaca koji će morati da nose zaštitne maske i da se pridržavaju ostalih mera, navedeno je u saopštenju Narodnog pozorišta iz Užica.

Cena kompleta karata za pet predstava može se nabaviti od 4.000 do 5.000 dinara, a pojedinačna ulaznica košta 1.500 dinara. Prodaja kompleta karata traje do 31. maja, a prodaja pojedinačnih ulaznica počinje 1. juna na biletarnici Narodnog pozorišta, radnim danima od 14 do 20 časova.

Podsetimo se kako je izgledalo na otvaranju 24. Jugoslovenskog pozorišnog festivala, zatim, koja je bila najbolja predstava, ali i zanimljivog pratećeg programa, gde je bilo više zanimljivih sadržaja, među njima i izložba fotografija iz Rusije.

Iz predstave „Lorencačo“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, najbolje na 24. JPF (Foto: NP Užice)

Hroniku kovid -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom aprila možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -