16 dana aktivizma – Nažalost, nasilje nad ženama i devojčicama i dalje je jedno od najprisutnijih vidova kršenja ljudskih prava širom sveta.

I ove godine, Delegacija EU u Srbiji se pridružuje globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja promovisanjem osnaženih žena i kroz saradnju sa širom zajednicom protiv fizičkog, verbalnog i/ili socio-ekonomskog nasilja.

Nasilje nad ženama može se desiti bilo gde. Nema sigurnog prostora. Nasilje se može dogoditi čak i kod kuće. Sumorna statistika pokazuje da je jedna od tri žene doživela seksualno ili fizičko nasilje širom sveta, a najčešće se to dešava kod kuće.

Toliko često ponavljamo ovu zapanjujuću brojku da smo skloni da zaboravimo na prave ljudske tragedije iza toga, skloni smo da zaboravimo da govorimo o našim majkama, sestrama, ćerkama, o tebi i meni“, istakla je Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

Pozivamo vas da pratite naše kanale društvenih medija i da se uključite u ovu kampanju koju ćemo početi 24. novembra konferencijom „Zamislite život bez nasilja nad ženama i devojkama“ u Narodnoj biblioteci u Beogradu u organizaciji Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women).

Događaj je deo regionalnog projekta „Mladi za inkluziju, Jednakost i poverenje“ i usmeren je na omladinski aktivizam protiv rodno zasnovanog nasilja u Srbiji, naglašavajući ključnu ulogu mladih u pokretanju budućih promena i podsticanju inicijativa usmerenih na mlade sa krajnjim ciljem iskorenjivanja nasilja nad ženama i devojčicama.

Takođe, 27. novembra, u EU info centru, otvorićemo izložbu „REWOMEN – Evropsko žensko sećanje” i predstavićemo mural naše street umetnice Jane Danilović (video oslikavanja murala moežte pogledati ovde).

Izložba REWOMEN nastala je u okviru EU programa „Evropa za građane i građanke – Evropsko sećanje” koji je sproveo Arhiv Vojvodine u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i 16 partnerskih organizacija iz 10 država.

Projektom REWOMEN obeležena je dvadesetogodišnjica usvajanja Povelje Evropske unije o osnovnim ljudskim pravima kroz kreiranje i promociju međunarodne izložbe posvećene istoriji Pokreta za oslobođenje žena u Evropi.

Ovom izložbom želimo da skrenemo pažnju na značajne, ali nedovoljno vidljive istorijske prekretnice i promene u ženskim ljudskim, političkim, društvenim, ekonomskim i kulturnim pravima. Pokret za oslobođenje žena je jedan od najznačajnijih pokreta za ljudska prava u 20. veku i predstavlja zajedničku evropsku istoriju, izvan nacionalnih okvira.

Street umetnica Jana Danilović koja je uradila mural povodom „16 dana aktivizma“ doktorirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i učesnica je više društveno angažovanih umetničkih projekata orijentisanih na marginalizovane i ranjive grupe. Na nalozima EU u Srbiji na društvenim mrežama moći ćete da pogledate i video o nastajanju ovog murala.

16 dana aktivizma

Zatim, 28. novembra nastavljamo sa nacionalnom konferencijom „Pravo na nasleđivanje – put ka rodnoj ravnopravnosti i zaustavljanju nasilja“ koja će biti održana u Palati Srbija u Beogradu, nadovezujući se na prethodne inicijative o pravu žena na nasleđe pokrenute u okviru programa EU „Podrška prioritetnim akcijama za rodnu ravnopravnost”.

Na ovoj jednodnevnoj konferenciji biće i prva prezentacija nedavno izrađene analize o pravu žena na nasleđe u Srbiji kao putu ka ravnopravnosti i okončanju nasilja nad ženama i devojčicama.

Takođe, na Instagram kanalu EU u Srbiji moći ćete da osvojite knjige izdavačke kuće Štrik koje su prevedene u okviru edicija Kreativne Evrope „Njena priča je i tvoja priča – univerzalne vrednosti evropske ženske književnosti“ (Godine, Ani Erno i Zemlja u kojoj se nikad ne umire, Ornela Vorpsi) i „Opasne veze u ženskoj evropskoj književnosti“ (Nasleđe, Vigdis Jurt).

Kampanja „16 dana aktivizma“ obuhvata nekoliko važnih međunarodnih datuma, poput Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se obeležava 3. decembra.

Tim povodom, u Beogradu, 4. decembra, Plavo pozorište će izvesti inkluzivnu predstavu I Psychi Tis Antigonis po tekstu i u režiji Nenada Čolića.

Tokom predstave, publici će biti na raspolaganju prevodilac za znakovni jezik. Ideja jednakosti, inkluzivnosti i rodne ravnopravnosti je u PLAVOM pozorištu oduvek bila jedna od vodećih težnji.

Ove godine, kroz inicijativu “Redefinisanje granica: Ikone sa invaliditetom i njihov globalni uticaj” želimo da skrenemo pažnju na neophodnost stvaranja uslova za socijalnu inkluziju osoba sa invaliditetom kroz niz izložbi koje promovišu njihova dostignuća, kao i kampanju podizanja svesti i inicijativa za obuku u gradovima Srbije. Ova inicijativa se sprovodi u četiri grada, u Požarevcu, Šapcu, Vršcu i Inđiji.

U Novom Sadu, kampanja počinje četvrtim po redu Autonomnim Festivalom Žena (AFŽ) koji se ove godine fokusira na temu „Mediji i nasilje nad ženama“, okupljajući umetničke, dramske i muzičke programe, kao i diskusije kroz tribine „Nasilje posle nasilja – institucije, mediji, javnost“ (Biljana Srbljanović, Tanja Ignjatović, Iva Parađanin), „Dekonstrukcija rodnih stereotipa“ sa dr Nadom Padejski Šekerović i „Internet kao prostor za žensko oslobođenje“.

Tokom festivala biće izvedena i monodrama „Mrzim pozorište“ Milene Minje Bogavac.

Uprkos snažnom talasu ženskih glasova i sve brojnijim inicijativama za umrežavanje žena koje nam omogućava online okruženje, svedoci smo promovisanja ekstremno patrijarhalnih i mizoginih stavova na internetu i izvan njega.

Bilo da govorimo o medijima, pop kulturi ili društvenim mrežama, žena u ovim novim digitalnim prostorima sve je, samo ne bezbedna.

U okviru live Tampon zone u Nišu, 28. novembra, pokušaćemo da pronađemo uzroke ovakve pojave, ali i mehanizme za rešavanje istih. Takođe, u Nišu će biti održani i književni razgovori „Žene stvaraju, razgovori koji pokreću sa Marijom Ratković“.

16 dana aktivizma

Stop nasilju nad ženama i devojčicama!
Sprečimo. Zaštitimo.

Tekst i foto: EU info mreža

Pogledajte i naš serijal: 

“NASILJE Kao najbolje čuvana PORODIČNA TAJNA” 

- Advertisement -