„Žestival 2022“ – Međunarodni festival prirode i kulturnog nasleđa traje od od 22 – 27. avgusta. Festival promoviše povratak prirodi, očuvanje prirodnih lepota ovog kraja, reke Đetinje i njene klisure.

28. avgust

Najbolja rakija iz Beograda

Destilerija “Pure fruit” iz Beograda je pobednik VII Međunarodnog festivala prirode i kulturnog nasleđa „Žestival“, a najbolja u kategoriji poljoprivrednih gazdinstava je rakija Stojana Tasića iz Aranđelovca.

Komisija je pregledala 68 uzoraka rakije od šljive, kajsije, jabuke, dunje, kruške, grožđa, višnje, maline, kupine, drena, kao i  klekovače, travarice, orahovače i medovače.

Najboljima u nekoliko kategorija uručene su medalje tokom izložbenog dana, koji je tradicionalno organizovan na Gradskom trgu uz učešće oko 40 proizvođača iz zemlje i regiona koji su posetiocima predstavili svoje autentične proizvode, sokove, džemove, suvomesnate proizvode, voćne rakije, sireve, med, lekovito bilje…

Program „Žestivala“ je upotpunio je još jedan od simbola Užica, komplet lepinja iz pekare Šuljaga. Ove godine napravljene su dve lepinje, za oko pet centimetara veće u odnosu na prošlogodišnju.

Šuljagina komplet lepinja (Foto: Grad Užice)

Posetioci su uživali i u nastupima tamburaškog orkestra „Severac“ i KUD-a „Naš zavičaj“ iz Sevojna.

U večernjim satima na Gradskom trgu koncert je održala grupa „Ođila“.

22. avgust

„Žestival 2022“otvoren izložbom „Meraklije“

Sedmi Međunarodni festival prirode i kulturnog nasleđa „Žestival“ je otvoren sinoć, kada je priređena izložba pod nazivom „Meraklije“. Ovo je užička privredno turistička manifestacija čiji je glavni cilj očuvanje tradicije, promocija, predstavljanje, plasman autentičnih proizvoda ovoga kraja.

U okviru 7. Međunarodnog festivala prirode i kulturnog nasleđa „Žestival“ ,večeras u 19:00 časova u čitalištu Narodne biblioteke Užice će biti promocija knjige Srećka Stopića „Znameniti univerzitetski radnici dijaspore Zlatiborskog okruga o sebi“.

A u sredu 24. avgusta, na Gradskom trgu sa početkom u 20:30 časova koncert će održati KUD „Sevojno“.

„Žestival 2022“traje do 27. avgusta

Tokom trajanja festivala posetioci će biti u prilici da prate tribine, poslovne skupove, uživaju u koncertima, promocijama knjiga,izložbama, boemskoj večeri, događajima u čast sećanja na znamenite Užičane.

Biće to prilika i da se podseti na sve manifestacije koje su obeležje ovog kraja poput keramike iz Zlakuse, podsetićemo se na narodne obipčjaje, krsnu slavu, zdravičare, pevanje izvika, kolo, erski humor, pravljenje rakije šljivovice, razne zanate.

Festival prirode i kulturnog nasleđa „Žestival“ počeo je da se održava u Užicu od 2006. godine, a ideja je potekla od poznatog užičkog hroničara Milorada Iskrina, koji nas je u svojoj knjizi podsetio da je užička klekovača izlagana još u XIX veku, kada se Užičanin Toma Numović, pojavio na sajmu u Briselu. U grad na Đetinji se vratio sa zlatnom medaljom.

– Na jednom mestu, gospodin Iskrin navodi da je krajem XIX veka, naš sugrađanim Toma Numović, poznati preduzetnik na sajmu u Briselu izlagao užičku klekovaču. Sa tog sajma se u naš grad vratio sa zlatnom medaljom, ispričao nam je ovih dana, najavljući „Žestival“ u Užicu, ispiračo nam je prošle godine najavljujući „Žestival“ Branislav Mitrović, predsednik Organizacionog odbora.

O manifestaciji „Žestival 2022“ koja počinje večeras užička gradonačelnicia dr Jelena Raković Radivojević je istakla da je ovo izuzetna prilika da se podstaknu privredni susreti, afirmišu turistički potencijali užičkog kraja,

– Ove godine ćemo jedan deo dešavanja na „Žestivalu“ prebaciti na – plato ispred hidrocentrale, plato ispred Crkve Svetog Đorđa, Jokanovića kuću. Naš grad je bogat prirodnim lepotama – tu je klisura reke Đetinje, prirodni rezervat netaknute flore i faune, zatim tvrđava Stari grad, hidrocentrala „Pod gradom“, Staparska banja i Stapark, areheološki park na otvorenom iz doba neolita.

Kada je reč o hidrocentrali, prvoj u Evropi rađenoj po Teslinim principima naizmenične struje, učinićemo sve u narednom periodu, da sa resornim ministarstvima dođemo do toga da hidrocentrala bude gradska i da njena vrata otvorimo za sve posetioce. Ovo je prilika da najavim da ćemo dati sve od sebe da iskoristimo naše resurse i potencijale, prirodne, kulturne i turističke da u saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Srbije, Užice u naredne dve godine bude prestonica kulture Srbije.”

Gradonačelnica je izrazila nadu da će festival privući pažnju posetilaca iz okoline, ali i iz drugih krajeva Srbije, Republike Srpske – Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i velikog broja Užičana.

Branislav Mitrović, predsednik Organizacionog odbora „Žestivala“ najavio je bogat program ovogodišnjeg festivala  izložbe, promocije knjiga, koncerte, nastupe kulturno-umetničkih društava, Dečiju olimpijadu, Boemsko veče, promociju i degustaciju autentičnih tradicionalnih proizvoda užičkog kraja, među kojima je i čuvena Šuljagina lepinja sa sve (najveća na svetu). Planirani su i poslovni susreti, program Povratak prirodi u klisuri reke Đetinje i tribina na kojoj će biti reči o Rujanskom četvorojevanđelju.

– Mnogi Užičani ne znaju da je Rujansko četvorojevanđelje, prva knjiga štampana u Srba 1537.,  i to samo nekoliko decenija nakon Gutenbergove Biblije. Ova knjiga je u temeljima našeg grada i Srbije. U  toku festivala planirano je da se podeli 7000 lifleta koji govore kako je monah Teodosije odštampao prvu knjigu u Srba, i to učenicima od 5.-8.razreda osnovne škole i svim srednjoškolcima. Naš zadatak je da pre svega prepoznamo naše kulturno nasleđe koje je kičma identiteta jednog naroda, da ga sačuvamo i valorizujemo vrednosti tog nasleđa. Sva dešavanja u okviru programa ovogodišnjeg „Žestivala“ imaju dugoročne ciljeve, da sačuvaju uspomene i neguju kulturu sećanja, –  istakao je Mitrović, najavljujući „Žestival 2022“

Miroslav Ivanović, iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor najavio je poseban program Povratak prirodi koji je u funkciji  afirmacije klisure reke Đetinje, kako bi se ona prvenstveno približila našim sugrađanima, a sa druge strane fokus promocije grada usmerio na ovo prirodno dobro koje je u postupku zaštite.

– Program Provratak prirodi je planiran za dane vikenda, 27. i 28.avgust i započinje obilaskom hidrocentrale Pod gradom koja će oba dana biti otvorena od 9-17:00 časova i svi koji žele moći će da se upoznaju sa ovim značajnim kulturnim i industrijskim nasleđem. Stari grad je takođe dostupan za obilazak, zip lajn i vožnja kajakom biće po posebnim cenama sa popustom. Obilazak se završava u Staparku do koga će stizati organizovanim autobuskim prevozom. Ivanović je najavio i planinarsku turu koja će krenuti u nedelju u 08:00 časova sa Gradske plaže i ići sve do manastira Rujan, a u okviru manifestacije „Žestival 2022“.

Svoje proizvode na manifestaciji predstaviće izlagači iz ovog kraja i regije. Na kraju će biti dodeljene nagrade za proizvođače najboljih voćnih rakija.

Program „Žestivala 2022“ možete pogledati OVDE.

Boemsko veče na svakom festivalu (Foto: Iz arhive Užicemedia)

Hroniku kovid -19 tokom avgusta možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom avgusta možete pogledati OVDE

- Advertisement -