Za sanaciju puteva, mostova, utvrda i propusta posle obilnih padavina koje su delove grada zadesile tokom maja i juna meseca, izdvojeno više od 50 miliona dinara iz budžeta grada Užica.


Procenjena šteta daleko je veća od ovog iznosa, očekuje se podrška države, kako bi se oštećena i uništena infrastruktura u popunosti obnovila.


Prema rečima Miloša Milivojevića direktora JP “Užice razvoj” urađena je privremena i hitna sanacija na većini saobraćajnica, kako bi meštani, pre svega sela Lužničke doline, mogli da funkcionišu. Uporedo sa tim radovima rešavaju se i nastali problemi u ostalim delovima grada.

-Imamo i evidentirana klizišta u Drežniku, Volujcu, Biosci, ali i u samom gradu u Ulici Alkese Šantića u MZ Krčagovo, gde se klizište aktiviralo na trasi magistralnog gasovoda. U dogovoru sa inženjerima “Srbija gasa” uklonili smo opterećenje sa samog gasovoda i u toku današnjeg i sutrašnjeg dana radi se geodetsko snimanje i geomehaničko ispitivanje kako bi se taj problem u potpunosti rešio,-rekao je Milivojević.

Pored toga radi se na čišćenju i osposobljavanju propusta i deonica u samom centru grada posle ogromne količine kiše koja je uslovila izlivanje Volujačkog potoka početkom ovog meseca. Tada je voda prodrla i u veliki broj poslovnih i stambenih objekata gde je izvršeno najpre crpljenje vode a potom i dezinfekcija.

Za sanaciju puteva i štete očekuje se pomoć države

Poplava u selima užickog kraja (Foto: RTS Printscreen)


Očekuje se da će i Vlada Republike Srbije pružiti podršku za sanaciju puteva i nastale štete na infrastrukturi, koja je procenjena na više od 150 miliona dinara, a podršku očekuju i poljoprivredni proizvođači, jer šteta na usevima procenjena je na oko 200 miliona dinara.

Nevreme u užičkim selima

Podsećamo da je nevreme krajem maja zahvatilo Zlatiborski, Moravički, Toplički i Raški upravni okrug i izazvalo izlivanje bujičnih potoka. U pet užičkih sela naneta je velika šteta, proglašena vanredna situacija.

Vanredna situacija je tada proglađena u pet sela užičkog kraja, Karan, Ribaševina, Lunovo Selo, Trnava i Gostinica, zbog nevremena koje je zahvatilo ova mesta. Izlila se nabujala Lužnica i poplavila kuće, okućnice.

Nevreme je i ranije bilo u užičkom kraju, a kako je tada izgledalo, više u tekstovima UžiceMedia.

- Advertisement -