Vanredna situacija u pet sela užičkog kraja, Karan, Ribaševina, Lunovo Selo, Trnava i Gostinica, zbog nevremena koje je zahvatilo ova mesta. Izlila se nabujala Lužnica i poplavila kuće, okućnice i njive.


Vanredna situacija: Petak, 26. maj


Zbog posledica izazvanih obilnim padavinama, koje su danas, posle 12 časova, pogodile Zapadnu Srbiju proglašena je vanredna situacija na delu teritorije grada Užica, mestima Karan, Ribaševina, Lunovo Selo, Trnava i Gostinica.


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Sektora za vanredne situacije, evakuisali su sedam lica, od kojih u mestu Karan tri odrasle osobe i dvoje dece, koja su usled izlivanja potoka nakon obilnih padavina ostala zarobljena u kući, kao i dva lica iz zaglavljenog vozila u Čačku.


Nevreme koje je zahvatilo Zlatiborski, Moravički, Toplički i Raški upravni okrug izazvalo je izlivanje bujičnih potoka.


Vatrogasci-spasioci su na terenu i nastavljaju da pomažu lokalnom stanovništvu u mestima Karan, Ribaševina, Trnava, Lunovo Selo i Gubin Do u saniranju posledica nevremena, saopšteno iz MUP.

Vanredna situacija: Subota, 27. maj


Novinarka RTS-a iz Užica Slavica Jovanović javlja da je situacija od jutros znatno bolja, noćas nije bilo padavina. Reka Lužnica se povukla u korito pa više nema opasnosti po ljude, ali je svuda ostavila posledice – na njivama, povrtnjacima, oko i u kućama, poljoprivrednim objektima, kao i putevima, pa se do nekih delova sela sada dolazi samo zaobilaznim putevima, desetinama kilometara okolo.

Nevreme i poplave u selima užičkog kraja (Foto: RTS/Printscreen)


Kolika je šteta u povrtnjacima i malinjacima tek će se utvrđivati. Meštani polako saniraju posledice u strahu od novih padavina dok će se štete od grada i poplave procenjivati narednih dana.


U Požegi nije bilo ugroženih, a u Kosjeriću Skrapež je ostao u koritu. Jaka kiša i grad su padali i u Leskovcu, Ovčar Banji i okolini.

Ponedeljak, 29. maj

Saniranje posledica neveremena

Gradski štab za vanredne situacije, doneo je nekoliko zaključaka, koji se odnose na saniranje posledica neveremena u mesnim zajednicama u kojima je proglašena vanredna situacija.

Kako se navodi u zaključcima sa danaašnje sednice, svi subjekti zaštite i spasavanja, organi Gradske uprave, javna preduzeća i druge organizacije su u obavezi da izvršavaju svoje obaveze utvrđene Planom zaštite i spasavanja. Neophodno je nastaviti sa aktivnostima za omogućavanje nesmetanog kretanja stanovništva na ugroženom području uz angažovanje dodatne teške mehanizacije.

JP “Užice razvoj” sa nadležim gradskim upravama će organizovati procenu štete i izradu predloga mera za sanaciju putne infrastrukture i vodotokova, a preliminarni izveštaj sa okvirnim podacima i iznosom štete potrebno je dostaviti najkasnije do četvrtka 1. juna 2023. godine.

Gradski štab za vanredne situacije predlaže da se aktiviraju i po potrebi formiraju nove komisije za procenu štete na poljoprivredi. Preliminarni izveštaj sa okvirnim podacima o vrsti, obimu i iznosu štete prema kulturama i područjima na kojima su nastali potrebno je dostaviti do četvrtka, 1. juna 2023. godine.

Poverenici civilne zaštite zajedno sa članovima mesnih zajednica u obavezi su da dnevno prate stanje na terenu i izveštavaju u zavisnosti od uočenog problema odgovorna lica u Gradskom štabu i organima grada. Na ugroženom području poverenici civilne zaštite u saradnji sa Crvenim krstom Užice dužni su da prikupe podatke o socijalno ugroženom i stanovništvu kome je neophodna pomoć i sačine predlog mera. Takođe, neophodno je ponovo sagledati stanje stambenih objekata koji su bili izloženi dejstvu bujice i po potrebi predložiti mere za njihovu sanaciju (isušivanje i sl.).

Vreme narednih dana

Promenljivo oblačno i nestabilno, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, prognostičari su najavili i za subotu, ali i za nedelju.

Lokalno se očekuju i vremenske nepogode sa gradom i većom količinom padavina. Vetar slab do umeren, severni, u zoni pljuskova kratkotrajno jak i olujni.

Pored toga i naredne nedelje se očekuje promenljivo, toplo i nestabilno, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Ponegde se očekuju i vremenske nepogode sa gradom i većom količinom padavina.

Najniža temperatura od 10 do 16 stepeni, najviša od 21 do 26 stepeni.

Podsetimo se i nevremena koje je zahvatilo Užice juna, 2018. godine.

(Foto: Arhiva Užicemedia)
- Advertisement -