Xross reli se i ove godine održava na Zlatiboru, što je istorijski uspeh domaćeg sporta, Srbija otvara Svetski šampionat uhard enduru! Prošle godine je učestovao veliki broja takmičara, reli je pratio značajan broj Zlatiboraca i gostiju, što organizatori i domaćini očekuju i ove godine.

Zvanično otvaranje Svetskog šampionata u jednoj od najatraktivnijih moto disciplinahard enduro ove godine biće u Srbiji, što predstavlja istorijski iskorak za domaći auto-moto sport. Preko 300 već prijavljenih takmičara iz celog sveta prelaziće prepreke na strazama Zlatibora, Tare i Mokre Gore od 17. do 21. maja 2023. godine.


Zahvaljujući uspešnoj prošlogodišnjoj organizaciji prvog takmičenja u auto-moto sportu u istoriji Srbije koji se boduje za Svetski šampionat, upravo iz naše zemlje će ove godine početi Svetsko prvenstvo u moto disciplini hard enduro, koje će se nastavitiu Austriji, Italiji, Rumuniji, Kanadi, Španiji i Nemačkoj.


Vladan Komatović, predstavnik organizatora, ističe da činjenica da ovo prestižno takmičenje startuje iz Srbije postavlja našu zemlju na nov pijedestal na globalnoj sportskoj sceni.

– Ponosan sam što smo upravo mi dobili priliku da se na još jedan način u svetu pokažemo kao zemlja sporta i sportskih vrednosti. Prošle godine smo se prvi put upisali na listu država u kojima se organizuje ovo takmičenje, a ove godine će još više pažnje biti usmereno na organizaciju u Srbiji, jer, po prvi put u istoriji domaćeg sporta, jedan svetski šampionat počinje u Srbiji. Bićemo domaćini takmičarima iz preko 40 zemalja, što je takođe velika čast i odgovornost. Tokom četiri danaviše od 300 vozača iz celog sveta, među kojima i najveće svetske hard enduro zvezde,odmeravaće svoju snagu i sposobnosti na tri srpske planine: Tari, Mokroj Gori i Zlatiboru, koji će ujedno biti i centar ovog događanja.

Xross reli se održava na Zlatiboru, Tari i Mokroj Gori (Foto: Predrag Vučković)


Vinfred Keršagl, menadžer FIM Hard Enduro Svetskog prvenstva, naglasio je da je Xross reli od samog početka delovao kao događaj koji obećava i da su, od prvog dana, svi vozači i profesionalci i amateri zavoleli su i ovu trku i lokacije na kojima voze u Srbiji.

– Ne samo da smo srećni što imamo XROSS u kalendaru za 2023. godinu, već nas raduje i što baš ova trka otvara Svetski Hard Enduro šampionat. Biće uzbudljivo! Svake godine se trudimo da podignemo kvalitet cele serije, ali i svakog događaja pojedinačno. Od ove godine imaćemo i zvanični juniorski šampionat, što znači da će i mladi vozači dobijati nagrade na kraju sezone, – rekao je Keršhagl.


Pravi spektakl i posebna atrakcija za posetioce biće organizovana dan pred samu trku, 16. maja u 17:00 časova, kada će u centru Zlatibora biti svečano otvaranje Xross Hard Enduro relija, mini šou učesnika kao i druženje sa fabričkim vozačima.

Uvod u takmičenje je Prolog – pravi spektakl i atrakcija, kada će svi moći bliže da se upoznaju sa ovom zahtevnom auto-moto disciplinom. Pozivam sve da nam se pridruže i da zajedno uživamo u odličnoj atmosferi na Kraljevom trgu dan pre zvaničnog početka relija! Ovo je jedinstvena prilika da vidite kako vozači hard endura savladavaju prepreke i izvode za mnoge nezamislive i neobične zahvate, poručio je Komatović.

Tokom tri dana, učesnici će na svojim motorima pokušati da savladaju 300 kilometara ekstremnih terena, a u okviru relija biće vožene četiri klase: Pro, Expert, Hobby i klasa amatera. Proglašenje pobednika i dodela pehara održaće na Kraljevom trgu u 15:00 časova, u subotu, 20. maja 2023. godine.


Očekuje se da će Xross Hard Enduro reliju prisustvovati više od 10.000 posetilaca, koji će na sve tri planine, na posebnim lokacijama za gledaoce, moći da prate trke na licu mesta, dok će za ostale zaljubljenike u ovaj sport organizatori omogućiti direktan prenos.


Svi zainteresovani dodatne informacije mogu pronaći na sajtu www.xross.rs, dok se zvanične informacije o hard enduro Svetskom šampionatu i ostalim rundama mogu naći na https://iridehardenduro.com/


Organizaciju ovog prestižnog događaja iz sveta auto-moto sporta, koji će Srbiju i na ovaj način još predstaviti kao zemlju vrhunskog sporta, podržali su Ministarstvo sporta, Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije, AMSS, opština Čajetina, TO Zlatibor, Turističko naselje Mećavnik-Drvengrad kao i kompanija Comtrade, navedeno je u saopštenju organizatora.


Xross Hard Enduro Reli je i prošle godine održan na Zlatiboru, vozio se kao deo FIM Svetskog Hard Enduro Šampionata. Ovo je bio prvi put u istoriji moto sporta da se u Srbiji vozi jedna trka na nivou svetskog prvenstva. Reli je pratio značajan broj Zlatiboraca i gostiju, što organizatori i domaćini očekuju i ove godine.


Čitajte Užicemedia i najvažnije informacije iz užičkog kraja, zanimljivi tekstovi u kategoriji reportaže.

- Advertisement -