Violinista Matija Spasojević, zasluženo je postao dobitnik nagrade u svom Užicu, koje svake godine tokom obeležavanja Dana grada, 9. oktobra, dodeli nagrade pojedincima za izuzetne rezultate u radu.  Ovog okotbra među nagrađenima našao se i mladi violonista, a  u obrazloženju  nagrade između ostalog piše: „On je vanserijski talenat koji je predložen za studije na Konzervatorijumu „Čajkovski” u Moskvi…“

Među tridesetak Užičana sa priznanjima, poveljama i nagradama, Matija je najmlađi, ima samo šesnaest godina. To mu nije bila prepreka da se snađe u krugu starijih nagrađenih, ne, Matiji to nije problem, od malih nogu „suočen“ je sa publikom. Violina mu je glavni adut, violinom tera strah, ona mu služi da pokaže da nije mali, da je dorastao svom talentu iinstrumentu.

Matija Spasojević (Foto: Privatna arhiva)

Pokazao je to i na solističkom koncertu u svom gradu, krajem  novembra. Bio je to deo Maitjinog diplomskog ispita. A onda  je održao nekoliko  vrlo posećenih koncerata u Beogradu i Ćupriji, ali i humanitarni koncert za obolelu decu u Manastiru Svete Petke.

Violinista Matija Spasojević: Sa pet godina počeo školovanje

Od koga i od čega da krenemo? Matija, roditelji, direktorka škole, profesori,nade, očekivanja… od violine! Ipak… od poslednje nagarde u Užicu, jer to je bila prilika da upoznamo Matiju!

Matija Spasojević je maturant čuvene Škole za muzičke talente u Ćupriji, a pišući preporuku za javna priznanja i nagrade Matijinog rodnog grada Užica, direktorka  ove škole, gospođa Danijela Jović, napisala je i sledeće:

„Veliko nam je zadovoljstvo da preporučimo mladog violinistu Matiju Spasojevića, učenika završnog razreda naše škole u Ćupriji. Matija je svoje školovanje u ovoj školi od posebnog nacionalnog značaja, započeo sa samo pet godina, jer je njegova darovitost zapažena od malih nogu. Ovaj mladi profesionalac u svojoj biografiji ima veliki broj nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, veliki broj solističkih koncerata, kao i onih u kamernim ansamblima i orkestru, u najznačajnijim salama u Srbiji, kao i u inostranstvu, u Češkoj, Rumuniji, Italiji, Monaku… svuda je u najboljem svetlu predstavljao svoju Školu i Srbiju.

Tokom svog muzičkog obrazovanja učestvovao je na brojnima radionicama, seminarima i master klasama, radeći sa renomiranim profesorima i priznatim pedagozima iz zemlje i inostranstva. Matiji je ukazano poverenje da nastupi kao solista uz pratnju orkestra školei na inauguraciji predsednika Republike Srbije.

Matija Spasojević na dodeli nagrade sa Branislavom Mitrovićem (Foto: Privatna arhiva)

Učenik je, kakav se samo može poželeti, ne samo zbog visokih sviračkih sposobnosti, već i kao ličnost, dobar je drug svojim vršnjacima, i predusretljiv saradnik u školi i internatu u kome je odrastao. Ponosni smo što je Matija naš učenik i biće čast da dobije nagradu Grada Užica, kako bi bio podržan u realizaciji njegovih daljih planova, jer on to zaista zaslužuje“, – napisala je direktorka ćuprijske škole.

Učenik prestižne škole za muzičke talente, usavršavanja, nastupi

Sa samo šenaest godina, violinista Matija Spasojević Nesvakidašnji užički talenat ima iza sebe brojna priznanja, nagrade, ali da „idemo redom“.

Rođen je u Užicu pretoslednjeg dana decmbra 2004. u svešteničkoj porodici. Sa pet godina postao je đak Škole za muzičke talente u Ćupriji, u klasi profesora Dragutina Mladenovića. Ova škola je jedna od tri ovakve škole u svetu. Slične škole postoje u Londonu i Moskvi, karakteriše ih poseban plan i program. U istoriji škole Matija Spasojević je najmlađi đak i najmlađi diplomac Srbije i škole koja ima opšte obrazovnu imuzičku školu sa internatom. 

Sada sa šesnaest i po godina, Matija je profesionalni izvođač klasične muzike, odsek violina. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, a  stipendista  je Prvog ranga Ministarstava omladine i sporta, prosvete i kulture.  Veoma mlad, Matija je otvarao brojne festivala velikog orkestra i Gudača Svetog Đorđa. Nastupao je na brojnim međunarodnim takmičenjima i dobijao nagrade. 

Član je Internacionalnog evropskog orkestra mladih talenata u Italiji.  Usavršavao se na brojnim majstorskim kursevima, kod profesora koji  rade  širom sveta. Tako je radio sa Stefanom Milenkovićem,  Romanom Simovićem iz Londona, profesorom Dejanom Mijaevim iz Belgije, Igorom Kralhom takođe iz Belgije, srpskim violinistom Jovanom Kulundžijom, Robetom Lakatošem iz Novog Sada, Dorom Švarcberg iz Austrije… Matija je inace koncert majstor Velikog orkestra ćuprijske muzicke škole, i trenutno se priprema za prvi deo diplomskog rada.

Violinista Matija Spasojević za UžiceMedia govori o prvom susretu sa violinom…

– Iako sam bio jako mali, sećam se svog prvog susreta sa violinom. To je bilo na prvom ARLEMM-u (Ariljska letnja škola mladih muzičara). Moja starija sestra Nikolija svira klavir, uvek kada je vežbala ja sam za njom ponavljao melodiju i pevao sve što sviram…

Sasvim slučajno, kod nas kući došao je moj kasniji profesor, Dragutin Mladenović i  čuo me kako čisto intonativno pevam. Tada je profesor pitao mamu i tatu da me dovedu na ARLEMM i proba sa mnom da radi na instrumentu koji ni slutio niko nije da će biti sastavni deo mog života i buduće profesije.

Violinu sam izabrao zbog mog profesora. Odmah sam zavoleo violinu koja je bila tako malecka, kao igračka. Nisam se odvajao od instrumenta. Sa njim sam spavao, to mi često pričaju roditelji.  Zašto violina? To samo Bog zna i otvara put sam. Moji roditelji su teško prihvatili predlog da odem u Školu za muzičke talente u Ćupriji jer sam bio jako mali. Njima je bilo teško, a ja sam u školi bio srećan.

Matija sa majkom Marinom (Foto: Privatna arhiva)

Uvek su mi roditelji bili podrška najveća, a mama se nije odvajala od mene. U školi imaju sobe za roditelje i mogu uvek da dođu i budu sa svojom decom. Mama se svega odrekla kako bi bila uvek ne samo uz mene, već uz celu porodicu.

O školi i novoj sredini

– Odluka da se posvetim muzici oduzela mi je svakodnevno prisustvo porodice na okupu. Ne znam kako bih objasnio, ali nisam osećao da mi je nešto drugo muzika oduzela u detinjstvu i sada u tinejdžerskim danima. U školi imam puno drugara i kolega muzičara. Mi smo posebna škola i svi se bavimo istim, muzikom. Zajedno rastemo, zajedno provodimo vreme i imamo ista interesovanja. Pomažemo jedni druge, bodrimo i radujemo se uspesima.

Ja sam u mojoj školi srećan i teško mi pada kada pomislim da ću uskoro diplomirati u njoj i da će moje drugare i mene životni put odvesti na različite strane sveta. Mi smo kao jedna velika porodica u školi. Ja sam već 11 godina u ovoj  školi, a mama često dolazi da bude sa mnom.

Moram da naglasim da svi zaposleni u školi, profesori, nastavnici, vaspitači, pomoćno osoblje i direktorka škole, profesorka Danijela Jović… svi su posebni i jako pažljivi prema nama učenicima. Oni su mnogo više od prosvetnih radnika, oni su i naši roditelji, jer postajemo deo njihovog života i brinu o svemu što je vezano za nas učenike. Odgovorno tvrdim i kažem to, jer sam svoje detinjstvo proveo  u mojoj  voljeno školi.

Violinista Matija Spasojević: Najdraža priznanja i nagrade

– Sva priznanja i nagrade su mi drage. Kada bih morao da izdvojim to su „Ohridski biseri“ u Makedoniji, gde sam se takmičio sa devet godina starosti za Zlatni grand pri sa studentima koji su bili stariji od mene 15 godina. Tada sam prvi put svirao Paganinija.

Druga najdraža nagrada mi je „Grumiaux 2018“ internacionalno takmičenje violinista u Briselu, Belgija. Tu nisam bio predstavnik samo Srbije, već celog Balkana. Mladih violinista je bilo sa svih kontinenata. Tada sam osvojio 3. mesto i presrećan sam jer je konkurencija bila veoma jaka.

Treće najdraže priznanje mi je „Talenti Evrope“ u Slovačkoj, na tom takmičenju sam osvojio drugo mesto, nije bilo lako. Znate, od svih gudačkih instrumenata, violinista uvek ima najviše i uvek je od 25 do 40 takmičara violine koji sviraju najbolje i predstavljaju svoju državu.

Četvrta i posebna nagrada mi je ove godine 17. oktobra na internacionalnom takmičenju i susretu violinista u Novom Sadu. Ovde sam osvojio laureat, kao najbolji violinista ispred svih 10 kategorija, sa osvojenih maksimalnih100 bodova.

Posebno mi je u srcu priznanje od mog rodnog grada Užica ove godine za Dan grada, dobio sam priznanje za posebne rezultate u radu.

O uzorima i šta najardije izvodi

David Ojstrah, ruski klasični violinistai dirigent mi je uzor. Smatra se jednim od najistaknutijih violinista 20. veka. Kao i ja počeo je da svira violinu sa pet godina. Od domaćih violinista najveći uzor mi je naš profesor Stefan Milenković sa kojim sam sarađivao i imao master klas. Posebna je ličnost, poseban pedagog i muzičar. Rečima ne može da se opiše rad sa profesorom Stefanom, jedan čas od jednog sata traje kao 5 minuta.

– Najradije volim da izvodim Ysaye (Isai) sonate. Isai je pisao sonate samo za solo violinu. One su jako virtuozne i jedine reči koje bi mogao upotrebiti su „leže mi“. Pored Isaija, omiljeni kompozitor mi je Bah. Njegova muzika je vanvremenska i ne može da se nadmaši. On je barokni kompozitor koji je komponovao ispred svog vremena i dan danas ne može u potpunosti da se shvati.

Šta je teže, odvojenost od roditelja i sestre, ili učenje

– Ponekad je teško i jedno i drugo, pogotovo kada imam pripreme za solističke koncerte, sa kamernim sastavom, orkestrom i za ispit. Tada radimo i učimo po 12 sati sa pauzama od 30 minuta. Odvojenost od roditelja mi manje teško pada, jer mama jako često dolazi i nekada ostaje više od jednog meseca. Najviše mi nedostaje porodica na jednom mestu.

Kao i ja i moja sestra je otišla od roditelja u srednju školu, pa na fakultet. Dešavalo se da se sa sestrom ne vidim po godinu dana. Kući sam uvek bio za zimski raspust i Božićne praznike. Retko kada sam na letnjem raspustu bio kući i za Vaskrs. Leti učestvujem na festivalima, a za Vaskrs sam uvek van države na takmičenjima. Posebno mi nedostaje crkva i Sveta Liturgija.

Violinista Matija Spasojević: O planovima

– Što se tiče daljih planova imam zaista dosta ponuda u zemlji i inostranstvu. Ja mnogo volim Rusiju voleo bi tamo da živim i školujem se u Moskvi na konzervatorijumu „Čajkovski“.

Svakodnevna roditeljska briga, o ponosu…

Mladi talentovani violinista, Užičanin, Matija Spasojević je rođen u svešteničkoj porodici. Otac Mile Spasojević rođen je u Bajinoj Bašti. Završio je višu teološku i bogoslovsku školu. Pravoslavni je sveštenik u Užicu sa činom Protojereja. Majka Marina, rođena Užičanka, je grafički dizajner. Matijina sestra Nikolija rođena je četiri godine pre  Matije, student je treće godine odevnog inženjerstva u Zrenjaninu. Završila je nižu i srednju muzičku školu uporedo sa gimnazijom.

O Matijinom odlasku na  školovanje, o  svakodnevnoj brizi, ovako govore Matijini roditelji:

– Kada smo saznali da će Matija rano morati da se odvoji od kuće, bili smo prepuni različitih emocija, od sreće, tuge, velikog straha, brige, a najviše patnje za detetom. Naši telefonski razgovori su uvek bili više puta u toku dana po jedan sat i sve tako dok ne zaspi. Najčešća pitanja su bila da li mu je lepo u školi i da li je srećan? Sreća se osećala u njegovom glasu.

Matrija sa majkom i ocem (Foto: Privatna arhiva)

Imali smo sa jedne strane neopisiv strah, a sa druge strane, sigurnost, jer svi zaposleni u školi ponašaju se kao roditelji prema deci, posebno prema Matiji jer je bio jako mali. Uvek smo presrećni i ponosni kada čujemo za Matijino novo priznanje znate, svi misle „blago vama kakvo dete imate“, ustvari ljudi ne znaju koliko odricanja mi kao roditelji imamo, uvek spremni da budemo uz njega sa velikom finansijskom podrškom i ogromnim ulaganjem sebe i žrtvom.

Kažu, muzički talenat se nasleđuje, a Matijini roditelji imaju objašnjenje:

– Da, to je slučaj i kod Matije. Mi, roditelja imamo savršen sluh. Otac kao sveštenik mora da ima dobar glas, ja sam tenor, kaže. Majka Marina, dodaje, išla je u muzičku školu i svirala flautu. Ona je sopran i alt, peva u crkvenom horu:

– Matija ima veliko muzičko iskustvo i već sada sa nepunih 17 godina, on je profesionalac. Prosto, njegov put je sam Bog otvorio, ništa nije bilo usiljeno. Na nama je da mu budemo podrška i sugerišemo ponešto što mislimo drugačije, ali uvek se prvo posavetujemo sa profesorom i drugim saradnicima. Matijina je konačna odluka, jer ipak se radi o njegovoj budućnosti. 

Matiju vidimo na svetskoj sceni, kao solistu, sa kamernim ansamblom u sinfonijskom orkestru u zemlji i van nje, ali i kao vrhunskog profesora, jer već sada pokazuje kada sluša nekog od mlađih učenika da  ima odličnu metodu  i rado prenosi svoje znanje, -rekli su Matijini roditelji.

Autorka: Novka Ilić

Matija Spasojević, najava koncerta u Užicu (Foto: Grad Užice)

Hroniku kovid -19 tokom decembra možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Kako poboljšati informisanje u lokalnoj sredini – ANKETU možete popuniti na linku UžiceMedia.

- Advertisement -