Izložba „Čitanje slika“ otvorena je u Gradskoj galeriji Užice, postavku čini 40 radova, koji na nov način ilustruju citate iz tekstova o likovnoj umetnosti i likovnim umetnicima književnika Ljubomira Simovića.

– Saradnja Gradske galerije iz Užica i Galerije SANU pokrenuta je na inicijativu Ljubomira Simovića i traje godinama, a posetiocima Galerije su već poznate izložbe i zbirke Umetničke galerije SANU, – rekao je akademik Dušan Otašević otvarajući izložbu.

– Izložba „Čitanje slika“ je omaž velikom piscu, akademiku Ljubomiru Simoviću, poreklom Užičaninu, upućujemo izborom dela likovnih umetnika o kojima je on pisao, ali i čije je izložbe u Užicu u velikoj meri pre gotovo dve decenije upravo on inicirao, pokrenuvši saradnju dve galerije, – rekla je Jelena Mažinski Milovanović, autorka izložbe i zahvalila kolegama iz Gradske galerije Užice na uspešnoj saradnji, visokom profesionalizmu i besprekornoj organizaciji izložbi.

Postavku čini 40 radova, koji na nov način ilustruju citate iz tekstova o likovnoj umetnosti i likovnim umetnicima književnika Ljubomira Simovića.

– Umetnička zbirka SANU se u Užicu – danas srpskoj prestonici kulture – predstavlja trinaesti put prikazujući slike i skulpture Milenka Šerbana, Nebojše Mitrića, Radomira Reljića, Marka Ćelebonovića, Olge Jevrić, Mladena Srbinovića, Dušana Otaševića, Vladimira Veličkovića, Nedeljka Gvozdenovića, Ljubice Sokić, Nikole Jankovića, Todora Stevanovića, Ivana Radovića iz fonda umetničke zbirke koju je Gradska galerija Užice dopunila sa četiri rada Radomira Vergovića, Miluna Vidića, Dušana Starčevića i Milana Tucovića iz privatnih kolekcija, – zapisala je u katalogu Jelena Mažinski Milovanović, autorka izložbe.

Sa izložbe u Gradskoj galeriji Užice (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Direktor Gradske galerije Užice, Zoran Cvetić, kaže da je u knjizi „Čitanje slika“ „progovorila svežina značenja i slojevitost metafora, pa i ona prepoznatljiva ironična perspektiva pesničkog rukopisa“, da je kruna kulturne misije, a da je ta misija nezamisliva bez njenog idejnog tvorca i pokretača akademika Ljubomira Simovića.

– On ne samo što je inicirao saradnju SANU i Gradske galerije Užice, već je tu saradnju unapređivao predlozima i podrškom i obogaćivao otvaranjem izložbi i pisanjem o njima, o čemu dovoljno govori niz tekstova iz dopunjenog izdanja Čitanje slika u izdanju Srpske književne zadruge, – rekao je Cvetić, naglašavajući da je saradnja užičke i Galerije SANU svrstala Užice na visoko mesto likovne mape Srbije i regiona.

Akademik Ljubomir Simović, poznati srpski književnik, ljubitelj i poznavalac likovne umetnosti, autor je niza tekstova o slikarima i vajarima, sabranih u nekoliko izdanja knjige „Čitanje slika“. Upravo ova knjiga eseja je kruna Simovićevog posvećenog bavljenja likovnom kritikom i esejističkim sagledavanjem dometa, značenja i postupaka savremenih likovnih umetnika Srbije. Prošle godine je u izdanju Srpske književne zadruge doživela treće izdanje dopunjeno sa 15 novih tekstova.

U programu u užičkoj Grdskoj galeriji je učestovao dečiji hor „Prve osnovne škole Kralja Petra II“ pod rukovodstvom nastavnice Jasminke Gajić.

Izložba „Čitanje slika“ otvorena do 24. aprila (Foto: N.T. UM)

Izložba „Čitanje slika“ može se videti u Gradskoj galeriji Užice do 24. aprila.

Pogledajte i druge tekstove iz kultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -