Osveštan hram i služena arhijerejska Liturgija, a poseta episkopa žičkog bila je velika čast za ovo zlatiborsko selo i meštane.

Nakon polaganja Svetih moštiju u Časnu trpezu, episkop je poučio narod o značaju osveštavanja hrama.

„Danas je ovaj čin podrazumevao sve naše molitve, da se Gospodu Bogu zaista od srca pomolimo, za sve pretke naše, za sve pokojne, za sve bolesnike, za ktitore, priložnike, za sve one koji su imali dobru volju da se na ovome mestu sazida Hram posvećen Mariji Magdalini, velikoj svetiteljki.

S obzirom da smo danas učestvovali ovde, potrebno je da ponesemo domu svome, porodici svojoj, komšijama svojim, tu blagodat, radost i mir u duhu svetome. Neka Gospod Bog sin utehe, mira i svakoga dobra, bude sa svima vama u sve vekove i svu večnost. Amin!“, kaže Episkop žički gospodin Justin.

Osveštana crkva u Šljivovici (Foto: Zlatiborpres/Printscreen)

Pored episkopa žičkog osvećenju crkve prisustvovao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, predstavnici lokalne samouprave i veliki broj vernika.

Na predlog crkvene opštine Šljivovica, Vladika žički gospodin Justin, dodelio je gramatu crkvenom dobrotvoru Ostoji Staniću, za nesebičnu pomoć u obnavljanju Hrama.

„Blagoslov Božiji rukom našeg Preosvećenog Episkopa žičkog gospodina Justina, siđe na ovo mesto i na ovaj Hram i posta svetinja u kojoj će se prinositi razne molitve gde će se ljudi krštavati, venčavati, pričešćivati, ispovedati i moliti se Bogu za svoje pretke pominjući ih u molitvama svojim.

Ta kruna koju danas Episkop žički gospodin Justin stavi na ovaj Hram, jeste znak da je crkva sposobna i potrebna narodu ovakva, blagoslovena. Tu se položiše svete mošti i osveti se crkva“, rekao je Dragiša Đuričić, protojerej.

Izgradnja hrama u Šljivovici, koji se nalazi u Braneškom polju, počela je pre dve decenije.

Osveštan hram, služena Liturgija, na kraju je priređen ručak za sve posetioce, a najmađi su priredili prigodan kulturno – umetnički program.

Za još informacija, tekstova, reportažapratite naš sajt!

- Advertisement -