Tribina u Užicu održava se danas, moderatorka je Jasmina Kandić Šipetić, članica tima za sprovođenje PORI (Porodično orijantisana rana intervencija) programa u Domu zdravlja Čačak. Prema procenama stručnjaka, svake godine oko 60.000 dece uzrasta do šest godina ima potrebu za podrškom usluge rane intervencije.

Osobe sa cerebralnom paralizom 6. oktobar obeležavaju kao svoj dan. U Srbiji, prema nezvaničnim procenama, živi oko 6.000 osoba sa posledicama od cerebralne paralize.

Obeležavanje ovog dana, kao i Nedelje solidarnosti sa obolelima od cerebralne i dečije paralize podseća nas da u svetu oko 17 miliona osoba živi sa posledicama od cerebralne paralize.

Prema procenama stručnjaka, svake godine oko 60.000 dece uzrasta do šest godina ima potrebu za podrškom usluge rane intervencije. Neuronauka je brojnim studijama dokazala da je razvoj mozga najintenzivniji u prvih 1000 života.

U ovom periodu deca uče brže nego ikada kasnije u životu, stiču brojna iskustva i mnoge veštine za život. Za porodice dece sa teškoćama i smetnjama u razvoju, svaki trenutak je važan.

Pravovremenim uključivanjem u program ranih intervencija, kod više od 70% dece sa razvojnim rizicima, razvoj biva normalizovan, dok je dugoročna podrška potrebna za oko 20% dece.

Ipak, usluge podrške nisu dovoljno koordinisane među stručnjacima i ustanovama, ne pružaju porodicama i deci sveobuhvatnu ranu podršku u periodu koji je najvažniji za dete pa roditelji obilaze ustanove i stručnjake, tragajući za najboljom podrškom.

Iz tog razloga su UNICEF i Ministarstvo zdravlja pokrenuli program podrške zdravstvenom sistemu da, u saradnji sa obrazovnim i sistemom socijalne zaštite, unapredi postojeće usluge podrške deci ranog uzrasta sa teškoćama i smetnjama u razvoju i njihovim porodicama.

Prezentaciju će održati Jasmina Kandić Šipetić, spec. medicinske psihologije i psihoterapeutkinja – članica tima za sprovođenje PORI programa u Domu zdravlja Čačak. Ona će istaći značaj ovog projekta, otvoriti diskusiju i odgovarati na pitanja zainteresovanih, navode iz Udruženja invalida cerebralne i dečje paralize Užice.

Tribina u Užicu će biti održana danas, 4. oktobra, u Velikoj sali Gradske kuće u 13:00 časova, a realizuje se uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Veliko srce dece Srbije“

Dodajmo informaciju da je obeležavanje Dečije nedelje u četvrtak 05. oktobra u 14:15 časova na igralištu Gigatron ispred Osnovne škole „Dušan Jerković“.

Deca – učenici ove škole će crtati na zadatu temu „Veliko srce dece Srbije“ što je slogan koji prati Dečiju nedelju za 2023. godinu.

Učenici 4. razreda uručiće članovima Udruženja čepove koje su do sada sakupili.

Za još informacija, tekstova, reportažapratite naš sajt!

- Advertisement -