Sinoć su Užičani na pozorišnom Festivalu gledali Jugoslovensko dramsko pozorište i predstavu „Lorencačo,  Alfreda de Misea, u režiji Borisa Liješevića. Igrali su Marko Janketić, Branislav Lečić, Sloboda Mićalović, Milena Vasić, Milan Marić, Miodrag Dragičević, Petar Benčina i Andrija Kuzmanović.

Govoreći o predstavi „ LorencačoBojan Munjin, selektor Festivala, na okruglom stolu koji se organizuje nakon svake predstave, a koji organizatori prenose uživo, je rekao “imali smo manjak energije” u predsatavi „Nečista krv“, koja je izvedena prethodne večeri, a večeras višak energije.

Razgovarali smo o tome da su neke stvari morali da urade i trpe, jer ne znaju drugačije. Večeras smo imali određeni višak energije – ljudi su jako hteli ono što su hteli i mi smo videli rezultat toga. Biti junak našeg doba, svog dana, pred samim sobom, porodicom i društvom nije laka stvar. Ova predstava pokazuje da je to izuzetno teško, da treba mnogo kopati, uz mnogo ožiljaka i iskušenja, a da na kraju ne mora biti onako kako smo hteli.

Iz predstave „Lorencačo“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta (Foto: NP Užice)

Po rečima reditelja Borisa Liješevića ovaj rad će ostati zapamćen kao vrlo poseban.

Sa ovim komadom dugo živim i želim sa vama da podelim kako je on zapravo nastao. Mi smo jedni druge gurali napred. Alfred de Mise je bio razočaran, jer jedan njegov pozorišni komad nije prošao dobro, pa se zarekao da više neće pisati za pozorište. Bio je u vezi sa spisateljicom Žorž Sand, koja je pisala komad o Lorencaču. Kada je pročitao njen siže, u pola noći je došao na njena vrata i rekao joj da i on želi da piše o Lorencaču. Podsetila ga je da on ne želi da piše za pozorište, a on je odgovorio da će izbaciti dva elementa koja ga najviše nerviraju glumce i publiku. Napisao je delo za čitanje i debate, – rekao je sinoć Liješević u Užicu.

Užička publika je glumce ove predstave nagradila gromoglasnim aplauzom i ocenom 4,69.

Predstava će ostati upamćena i po postupku dr Mire Gavrić Kezić, načelnice „Neurologije“ Opšte bolnice u Užicu, koja je, verujući da je glumici Slobodi Mićalović zaista pozlilo, izašla na scenu da joj pruži prvu pomoć. Izlazak na scenu je propraćen aplauzom.

Večeras, četvrtak, 7. novembra je predstava JUGOSLOVENSKOG DRAMSKOG POZORIŠTEA „VRAT OD STAKLA“,  Biljane Srbljanović, u režiji Jagoša Markovića. Igraju: Jelisaveta Seka Sablić, Vesna Trivalić, Anita Mančić, Milica Gojković, Dragan Mićanović, Irfan Mensur, Marko Janketić, Slobodan Tešić, Bojan Lazarov, Miloš Samolov i devojčica Ana Čarman.

U petak nastupa KAMERNI TEATAR 55 SARAJEVO sa predstavom “SJEĆAŠ LI SE DOLI BEL”, Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića. Igraju: Emir Hadžihafizbegović, Gordana Boban, Mirsad Tuka, Tatjana Šojić, Davor Golubović, Elma Juković, Saša Petrović, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Sin Kurt, Amar Selimović, Saša Krmpotić.

Kada je reč o pratećem programu u petak, 8. novembra na Maloj sceni užičkog pozorišta sa početkom u 18:00 je promocija serijala „Teatrologike“, RTS, autorke Olivere Milošević.

A u subotu, 9. novembra takođe na Maloj sceni Narodnog pozorišta Užice, u 18 časova  je promocija knjige „Surova klasika, rediteljski zaokreti u tumačenju dramske klasike“ Ksenije Radulović.

OVDE možete videti i preuzeti Bilten Jugoslovenskog pozorisnog festivala „Bez prevoda“.

- Advertisement -