Poput drugih sredina koje su već krenule sa zanimljivim sadržajima na interenetu, gde najveći svetski muzeji imaju virtuelne obilaske, zatim, digitalne biblioteke, besplatni onlajn kursevi, e-knjige, predstave različitih pozorišnih trupa, a da ne bi prekinuli kontakt sa publikom, to čine i užičke ustanove kulture.

Narodna biblioteka Užice

Užička Narodna biblioteka se obratila svojim korisnicima najavljujući da pokreću akciju. Postavite na našem zvaničnom Instagram profilu i FB stranici Biblioteke fotografije literature koju čitate dok ste kod kuće. Možete staviti oznaku #nbužice ili #nbuzice.

Tri najkreativnija autora ćemo nagraditi besplatnim jednogodišnjim članstvom na Odeljenju za odrasle i Dečjem odeljenju, kada ponovo počnemo sa redovnim radom.

#OstaniKodKuće #čitanjemprotivvirusa

A od danas Narodna biblioteka Užice

Predstavlja nobelovce

S obzirom na to da pažnju naših članova uvek privlače nagrađivani autori, odlučili smo da vam svaki dan predstavimo po jednog dobitnika Nobelove nagrade, navedeno je na FB stranici NBU.

Nobelova nagrada za književnost najprestižnije je priznanje za pisce na celom svetu još od davne 1901. godine. Iako se pojedini naslovi autora navode kao posebno vredni pažnje, nagrada se dodeljuje za celokupni književni opus.

Krećemo od prošlogodišnjeg laureata.

Austrijanac Peter Handke dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu. U odluci Nobelovog komiteta navodi se da je izabran zbog „uticajnog rada koji, korišćenjem neobičnog jezika, istražuje perifernost i posebnost ljudskog iskustva“. Ova odluka izazvala je buru u javnosti, ne zbog Handkeovog književnog rada, već zbog njegovih političkih stavova, a posebno onih koji se odnose na ratove devedesetih, Jugoslaviju i Srbiju. Sam Handke je u jednom intervjuu rekao da ga u Srbiji više vole, nego što ga čitaju.

Dela: „Levoruka žena“, „Kratka pisma za duga rastajanja“, „Golmanov strah od penala“, „Užas

praznine“ „Veliki pad“,„Don Huan“.

Zanimljivost: pisao je scenarije za filmove, a sarađivao je i sa rediteljem Vimom Vendersom.

Budite ovih dana uz gradsku biblioteku i pratite njihove sadržaje na FB stranici.

Graadski kulturni centar

Gradski kulturni centar se priključio akciji #ostanikodkuće i počeo je sa emitovanjem snimaka koncerata iz prethodnog perioda. Koncerti će biti emitovani u premijernim terminima na našoj FB stranici, gde će publika i nakon toga moći da ih pronađe i pogleda.


Posle emitovanja snimka koncerta zagrebačke grupe “Drugi način“ (2016.god.), sledeći koncert koji publika može pogledati je koncert čuvene beogradske akustične grupe “S vremena na vreme“ iz 2017.godine. Snimak koncerta biće emitovan u utorak, 24. marta od 21 čas na Facebook stranici GKC-a.

Inače, projekcija će uslediti tačno tri godine nakon fantastičnog trostrukog koncerta u Gradskom kulturnom centru!

Nakon toga, u petak 27. marta takođe od 21 čas biće emitovan snimak 37. Smotre amaterskog narodnog stvaralaštva u Ravnima iz 2018. godine.

Dan kasnije, u subotu 28. marta biće prikazana kompilacija snimaka koncerata iz Gradskog kulturnog centra održanih tokom 2019. godine, mavode u informaciji iz užičkog GKC.

Na internetu je i Narodno pozorište Užice sa snimljenim predstavama.

- Advertisement -