Otvarajući izložbu „Nakit kroz vreme – neprolazna lepota i majstorstvo“ u užičkom Narodnom muzeju, jedinstvenom „hramu kulture“, koji čuva oko 70.000 različitih muzejskih eksponata, upriličenu povodom 75 godina postojanja, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, istakla da je Ministarstvo kulture i informisanja podržalo izložbu, ali i da će nastaviti da podržava ovakve ustanove u Srbiji.

Sa izložbe u Narodnom muzeju Užice (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

– Naša dužnost i obaveza su da učinimo da svi građani, ne samo oni u Beogradu, uživaju u jednako dobrim izložbama, predstavama, divnim postavkama u muzejima i legatima kao što je ovaj danas. Veoma dobar razgovor imala sam i sa gradonačelnicom i svi zajedno zaključili smo da je Užice grad koji zaslužuje da se još više radi na infrastrukturnim projektima, da se izgrade i neki novi kulturni centri posvećeni mladima i deci, – kazala je ministarka u Užicu, dodajući da politika Vlade u segmentu kulture ide u smeru da „svakim danom sve više dobija obrise decentralizacije kulturne politike“.

– Razgovarali smo o obnovi bilblioteke, nastavku rekonstrukcije Narodnog muzeja, a podstakla sam rukovodstvo grada da počne da razmišlja da Užice učestvuje i na konkursu „Prestonica kulture Srbije“.

Izložbu čine eksponati praistorije, antike, savremenog doba, iz zlatiborskog kraja i šire, a koji se čuvaju u depou Narodnog muzeja.

Užička gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević podsetila je, da je u Muzeju nalazi stalna postavka „Užička republika“ koja podseća na 67 dana slobode u vreme kada je čitava Evropa bila porobljena.

– Tu su i trezori u kojima je bila smeštena partizanska fabrika oružja. Pored postavke koja nas podseća na nastanak i razvoj Užica, posetioci ove kulturne ustanove uvek mogu obići Lapidarijum antičkih spomenika, Legat slikara Mihaila Milovanovića, kao i postavku Istorija namenske proizvodnje u Užicu od 1928. godine do danas, – kazala je dr Jelena Raković Radivojević.

Narodni muzej u Užicu ove godine obeležava važan jubilej, 75 godina rada i postojanja nizom manifestacija predviđenih tokom godine. Pored izložbe „Nakit kroz vreme – neprolazna lepota i majstorstvo“, iz arheološke i etnološke zbirke, koju je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja, već u sredu 14. jula u galerijskom prostoru Jokanovića kuće, biće otvorena izložba „Kulturno-prosvetne i ekonomske veze Užica i Sarajeva kao centra Drinske banovine 1919 – 1939“. Izložbu će, u sredu, u 18 časova, otvoriti profesor dr Predrag Marković, istoričar, direktor Instituta za savremenu istoriju.

U okviru obeležavanja jubileja, Muzej će u saradnji sa JP PTT Srbije štampati personalizovanu poštansku marku, kao i niz drugih sadržaja.

Podsestimo, u zbirkama Narodnog muzeja Užice čuva se više desetina hiljada eksponata i građe iz perioda praistorije, antike, srednjeg i novog veka, do savremene istorije.

Do sada je realizovano više značajnih projekata, a sudeći po planovima biće ih i u narednom periodu. Narodni muzej Užice dobitnik je brojnih značajnih priznanja.

Tokom posete Užicu ministarka Maja Gojković  je obišla Legat Mihaila Milovanovića, (1879 -1941), prvog akademski obrazovanog slikara u užičkom kraju, koji je streljan 1941. godine od strane partizana, a rehabilitovan je 2007. godine.

Direktorka Narodnog muzeja Slavica Stefanović uručila je ministarki Maji Gojković zahvalnicu.

Ministarka će sutra sa saradnicima posetiti Muzej na otvorenom „Staro selo Sirogojno“.

Direktorka Slavica Stefanović uručila ministarki Maji Gojković zahvalnicu (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom juna možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -