Monodrama „Svetozar treći“ u utorak, u užičkom GKC, u produkciji NASTeatra, na tekst Ljiljane Bralović i u režiji Mihaila Kostadinova. Glavnu ulogu u ovoj urnebesnoj komediji, Svetozara, tumači Ivan Perković.

O predstavi „Svetozar treći“:


„Kada ljudi ozbiljne životne situacije pretvore u cirkus, u meni se stvori neutoljiva želja, da ih osudim i ismejem. Kroz Svetozarevo kazivanje iznosim osudu licemerju, pretvaranju i nekoj vrsti izopačenosti. Drugi motiv je da svom junaku ispunim želju, koja je podsvesna želja svakog čoveka – da vidi koliko će kome nedostajati, kada ga ne bude bilo. Likovi koje Svetozar pominje „NE POSTOJE“ … a sasvim su STVARNI. Prepoznaćete ih, i slobodno im dajte imena po svom izboru, – kaže autorka Ljiljana Bralović.


Ivan Perković je rođen Gornjem Milanovcu, završio glumu na Akademiji Umjetnosti u Banja Luci (2010-2014), šef klase Elena Trepetova Kostić, a pored toga završio je Informatiku i E-biznis. Diplomirao predstavom „Solunci Govore“ Antonije Đurić, u režiji Cisane Murusidze. Osnivač je NASTeatra posvećenom velikom srpskom pesniku – Momčilu Nastasijeviću.

NASTeatar za sada u svojoj produkciji ima pet predstava, iz kojih uzdvajamo predstavu „NEDOZVANI“ po istoimenoj drami M. Nastasijevića, a u režiji Juga Radivojevića.

Takođe treba pomenuti monodramu „Pesnik za pesnike“, 41. Festival Monodrame i Pantomime, 20 Festival Monodrame I. Sarajevo, III festival Monodrame mladog glumca koju je publika na ovom festivalu već imala prilike da vidi.

Dosta uloga ostvario je u Narodnom pozorištu Republike Srpske i Dječijem pozorištu Srpske, iz kojih izdvajamo „Tom Sojer“ uloga- Tom Sojer – po motivima Marka Tvena i druge.

Mihailo Kostadinov, reditelj, zaražen glumom u amaterskoj družini milanovačke gimnazije, već kao student otisnuo se u vode profesionalnog glumca. Prvi angažman u Pokrajinskom pozorištu u Prištini. Potom Narodno pozorište Užice i Vršačko narodno pozorište… Bio je i na čelu Kulturnog centra Gornji Milanovac. Početkom sedamdesetih Mihailo započinje posao reditelja u milanovačkom Amaterskom pozorištu.

Kostadinov je i jedan od osnivača Omladinske scene milanovačkog kulturnog centra, a ostaće upamćen i kao inicijator projekta „Milanovački Rusi“, i jedan od njegovih autora. Sposoban da zapazi talente i prilježan pedagog Mihailo je uveo u pozorište i oblikovao veliki broj mladih glumaca i glumica.

Ljiljana Bralović, rođena u Čačku, živi u podsuvoborskom selu Pranjani, među šljivicima i oblacima, spotiče se o mesečinu, boluje rane svojih seljaka i tuguje za izumiranjem sela. Poeziju piše od gimnazijskih dana. Objavila do sada sedam knjiga, od toga pet zbirki poezije, jednu knjigu dečjih drama i knjigu pripovedaka. Osim toga piše satiru i drame. Pesme su joj prevođene na poljski, švedski nemački i francuski jezik. Član KD ,“Zapis“ iz Gornjeg Milanovca i UKS.

Dobitnica je velikog broja nagrada i priznanja. Između ostalih i Zlatne značke za 2018. godinu – nagrade koju dodeljuje Kulturno Prosvetna Zajednica Srbije.

Monodrama „Svetozar Treći“ osvojila je Zlatnu Kolajnu (glavna nagrada najvećeg festivala monodrame na prostorima bivše Jugoslavije), kao i nagradu za najbolju monodramu 24. festival MEFEMM Istočno Sarajevo.

Monodrama „Svetozar Treći“ biće izvedena u Gradskom kulturnom centru, u utorak, 28. septembra, sa početkom u 19:30 časova.

Gradski kulturni centar Užice (Foto: N.Tošić UžiceMedai)

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -