Sezona berbe maline u ariljskom, ivanjičkomi užičkom kraju uveliko traje, a samu berbu otežavaju visoke temperature, i sada je već jasno da će prinos biti dosta manji nego prošle godine, suša može skariti period berbe, kaže Radenko Marić, malinar iz Ivanjice, predsednik udruženja „Podgolijski plodovi“, uz ocenu da je cena dobra, ali da je manje maline.

– Cena jeste dobra, ali malo je maline. Ova visoka temperatura ubija malinu, ostaje rod sitan i svaki dan se smanjuje prinos. Ako uskoro ne bude kiše još koji dan će se brati, pa kraj. Ja se bojim šta će biti sledeće godine. Prvo u našim krajevima aprilski mraz je oštetio mladare, onda dva puta grad, pa sada suša. Sve ovo je oštetilo malinjake, i mislim da će sledeće godine biti katastrofa, – smatra malinar Marić.

Otkupna cena na početku berbe krajem juna ove godine bila je od 220 do 300 dinara i bila je neujednačena, sada je cena slična u čitavoj Srbiji i trenutno je 450 dinara, cena je zadovoljavajuća, ali rod je smanjen, i nikada nije sve kako treba, navodi Svetlana Cvijanović, predsednica Udruženja poljoprivrednih proizvođača Zapadne Srbije:

– Pa, možemo biti zadovoljni cenom, ali ona je realna uzimajući u obzir nizak prinos maline ove sezone. Ja ne mogu ipak da zaboravim prethodne četiri godine kada je rod maline bio odličan, a cena mala, pa, eto, mi poljoprivredni proizvođači, kako god se okrene, oštećeni smo!

U malinjaku u prijepoljskom kraju (Foto: Nada Tošić UžiceMedia)

Malina mora da se obere, iako je ove godine rod sitan zbog suše. Malinari muku muče da nađu potreban broj berača. Pozivali su berače, nudili dnevnice duplo veće nego prošle godine, ipak jedan broj malinajka ostao je bez berača.

U malinjaku nedaleko od Užica, desetak je berača, najmlađi ima 18, a najstariji 74 godine. Koliko malina naberu, toliko će biti plaćeni. Za nabrani kilogram dobijaju 80-90 dinara, a ako hoće dnevnicu, rade od šest ujutru, do mraka, za oko 4.000 dinara.

Nisu raspoloženi da govore o ovom poslu, kažu, zna se, teško je brati na vrućini od 36 stepeni, ali mora se. Ipak, neki pristaju, jedan berač, penzioner nam je sagovornik.

– Ja sam Milenko Filipović, penzioner, a evo vidite me ovde na ovoj vrućini, moram da berem. Video sam u gradu oglas, i javio se. Dolazim oko šest sati ujutru, u podne se malo odmorim, pa nastavim i berem do večeri, naberem od 35 do 40 kilograma, i to mi znači. Iako sam radio 40 godina, imam malu penziju, a  supruga još manju. Visoka je tempertaura, znojim se po ceo dan, vratim se kući sav ošamućen, odmoprim se noću, pa sledeće jutro opet u malinajk… moram, treba kupiti lekove, hranu, sve je mnogo skupo, svaki dan nove cene…

Ema na jesen odlazi na fakultet, došla je da kako kaže, zaradi koji dinar. Brza je u branju, ako izdrži celu sezonu, zaradiće i za odlazak na more.

– Ima nas ovde svih uzrasta, odlično smo se uklopili, i svi smo svesni zbog čega smo ovde. Samo da su malo manje vrućine, – kaže naša sagovornica.

Dobra cena maline ove godine (Foto: Iz arhive UM/Printscreen)

Ove godine srpska malina je dobila neočekivanu visoku cenu, jer je podbacio rod u Čileu. Treba planirati veću i kvalitetniju proizvodnju sledeće godine, rekao je ministrar poljoprivrede Branislav Nedimović, boraveći nedavno u ariljskom i ivanjičkom kraju. Ministar poljoprivrede savetuje malinare, dobijena sredstva od ovogdišnjeg roda uložite u poboljašnje uslova proizvodnje i obezbeđenje od gradonosnih oblaka.

– Istraživački tim Ministarstva poljoprivrede prognozirao je ovogodišnju cenu maline od 280 do 320 dinara. Ova cena trenutno od 420 dinara, je neočekivana, ja dodajem, pa to je divno. Lepo je doći među malinare kada su zadovoljni cenom. Ja savetujem da proizvođači od dobijenih sredstava deo ulože u kvalitetniju proizvodnju za sledeću godinu, i za zaštitu od vremenskih neprilika.

Mislim da je to pametnije malinarima, nego da razmišljaju o kupovini novih automobila. Cena srpske maline će i dalje rasti i to je velika izvozna šansa našoj zemlji, ali idobra zarada proizvođačima, – rekao je ministar Nedimović.

Berba maline trebalo bi da potraje do kraja jula, ako bude idalje suša, berba će biti skraćena za desetak dana, smatraju malinari. Ako ne bude za koji dan kiše, prinos će biti duplo manji nego prošle godine, prognoziraju malinari, pogledajući sve češće u nebo.

Podsetimo se, u 2018. godini otkupna cena maline iznosila je svega 125 dinara. A malinari su te, 2018. godine organizovali proteste, a naredne godine su često pretili blokadam i štrajkom glađu.

U malinjaku u zlatiborskom kraju, selo Šljivovica (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom juna možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Autorka teksta: Novka Ilić

- Advertisement -