Upis u škole predstoji, a prema podacima Školske uprave Užice, osmi razred je završilo 2.467 učenika, njih 703 je iz Užica. Za upis u srednje škole ima 2.848 mesta što je za 381 više nego osmaka.

Završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika polažu danas učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji. Sutra, 19. juna, osmaci će polagati završni ispit iz matematike, a 20. juna, iz izbornog predmeta.

Svaki od testova nosi maksimalno 20 poena, a da bi se izračunali poeni za upis potrebno je broj osvojenih bodova na testovima iz maternjeg jezika i matematike pomnožiti sa koeficijentom 0,7, a broj bodova osvojenih na trećem testu sa 0,6.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni u subotu, 22. juna, a prigovor se može podneti školi u kojoj je dete polagalo ispit.

Konačni rezultati završnog ispita biće 25. juna, popunjavanje liste opredeljenja je 26. i 27. juna elektronskim putem ili neposredno u matičnim osnovnim školama, a raspodela po srednjim školama i obrazovnim profilima 2. jula.

Gimnazije među najpopularnijim školama u Srbiji (Foto: Arhiva UM)

Upis u škole U Užicu više slobodnih mesta nego đaka

U školama Školske uprave Užice osmi razred je završilo 2.467 učenika, njih 703 je zavšilo neku od osnovnih škola u Užicu. Za upis u srednje škole ima 2.848 mesta što je za 381 više nego osmaka.

Ove godine po šest odeljenja upisuju Medicinska škola, Užička gimnazija, Ekonomska i Tehnička škola „Radoje Ljubičić“, jedino će Tehnička škola upisati devet odeljenja, podaci su Školske uprave Užice.

Kako pišu mediji ove godine je teži upis u srednje škole, a među učenicima, a na osnovu ranijih godina, najpopularnije za upis su medicinske škole, gimnazije i elektrotehničke škole.

Upis traje i za studente

A kada su fakulteti i više škole u pitanju, Pedagoški fakultet u Užicu Univerziteta u Kragujevcu u prvu godinu studija upisaće 220 studenata od kojih 143 na budžetu i 77 samofinasirajućih.

Prijavljivanje kandidata je 19, 20 i 21. juna, a prijemni ispit je 28. juna za sve studijske programe.

A na osnovnim studijama na Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija-Odsek Užice ima ukupno 260 mesta na budžetu i 113 za samofinansirajuće studente.

Kandidati mogu konkurisati za studijske programe Mašinsko inženjerstvo, Menadžment i preduzetništvo, Informacione tehnologije i sistemi, Turizam, Računovodstvo i revizija, Unutrašnja arhitektura i Zdravstvena nega. Na Akademiju se mogu upisati kandidati koji imaju završeno četvorogodišnje ili trogodišnje obrazovanje izuzev za Zdravstvenu negu.

Prijava kandidata za upis je od 17 do 21. juna, a polaganje prijemnog ispita je 25. juna.

Pedagoški fakultet Užice (Foto: Arhiva UžiceMedia)

Za još informacija, tekstova iz obrazovanjareportažapratite naš sajt!

- Advertisement -