Seoski višeboj u Jablanici pratio je veliki broj meštana, gostiju iz zlatiborskih i užičkih sela, ali i turista koji ranije nisu imali priliku da se upoznaju sa tradicionalinim nasleđem ovog kraja. Zapaženo je učešće mladih, kao takmičara i posmatrača, što pokazuje da će se ova tradicija negovati i u budućnosti.

U sportskom delu najbolji bili: Uroš Milićević u disciplini skok u dalj, Stefan Petković bacanje kamena s ramena, Lazar Ćirković u prevlačenju klička, Nebojša Vranić u disciplini skok u vis iz mesta, dok je Nikola Baković bio najbolji u prevlačenju ruku.

U trci konja najuspešnije je bilo grlo Kristijana Radovića dok je ekipa “Ribaševina” pobedila u prevlačenju konopca.

U ručnom struganju dubećom testerom prvo mesto je osvojila ekipa u sastavu Mića Radović, Slaviša Radović i Borislav Janković dok je u prestrugivanju testerom kladarom najbrža bila ekipa Vladana i Nikole Bakića.

Seoski višeboj u Jablanici (Foto: TO „Zlatibor“)

U vuči na vlaci konjskom zapregom u jednopregu najuspešnije je bilo grlo Gorana Dučića, u dvopregu par Kristijana Radovića, dok su u vuči na vlaci volovskom zapregom pobedili volovi Andžić Milorada.

U okviru Seoskog višeboja održavaju se i „Katran dani“. Ove godine katranica je potpaljena u petak, 14. juna. Katran dani čuvaju tradiciju procesa pečenja katrana, koji se proizvodio u ovom kraju tri veka u nazad.

Manifestaciji je prisustvovalo blizu 3000 posetilaca, meštana zlatiborskih sela, kao i sela iz okoline, ali i znatiželjnih turista koji ranije nisu imali priliku da se upoznaju sa tradicionalinim nasleđem ovog kraja.

Posebno raduje učešće mladih, kao takmičara i kao posmatrača, što pokazuje da će se ova tradicija uspešno negovati i u budućnosti, navedeno je u informaciji Turističke organizacije „Zlatibor“.

Kao i prethodnih godina za Seoski višeboj u Jablanici priređen je bogat kulturno – umetnički program. Organizator manifestacije je Turističko udruženje Jablanica, uz pomoć Mesne zajednice Jablanica, Turističke organizacije „Zlatibor“, Kulturnog centra Čajetina, Komunalnog javnog preduzeća „Zlatibor“ iz Čajetine. Pokrovitelj manifestacije je opština Čajetina.

Pogledajte i druge tekstove iz oblasti društva, turizmaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -