Iz Ujedinjene opozicje Srbije – Užice smatraju da ovakva odluka nije u javnom interesu i predstavlja ozbiljan udarac na ionako skroman budžet građana, čija primanja ne prate realne troškove života.

– Takođe smatramo zahtev za povećanjem cene od strane JKP “Vodoovod” krajnje neosnovanim, amaterskim i neutemeljenim, a opravdanim javnosti – od strane vlasti, uopštenim foskulama o “troškovima prerade i rekonstrukciju gradske vodovodne i kanalizacione infrastrukture”.

Pošto je ovo pitanje od javnog interesa, pitamo novoizabranu vlast da li su gradskim budžetom, ovi nameti bili unapred predviđeni da padnu na leđa građana ili su sredstva mogla i morala biti projektovana iz prihoda Grada, republičkog budžeta odgovornih ministarstava ili kroz projekte koji se realizuju uz donatorsku pomoć.

Napominjemo da je novoizabaran vlast ovim neodgovornim i bezobzirnim potezom “povukla nogu” i ”otvorila karte” i da nas koliko već narednih dana, očekuju nova poskupljnja računa lokalnih JKP-a, na šta će se nadovezati lokalna privreda jer joj rastu realni troškovi proizvodnje.

Tako će građani imati povećanje cena, od čaše vode do kifle u lokalnoj pekari ali za to lokalna vlast ne mari, bitno da oni, odvojeni od građana i realnog života, imaju dovoljno za sve svoje potrebe. Najstrašnije od svega je to što se ceo scenario odvija u jeku epidemije Korone, tokom koje, vlasti država u civilizovanom svetu, na svaki način teže da sačuvaju svoje građane, stavljaju moratorijume na povećanje cena i pružaju građanima redovne novčane pomoći, mnogo veće od 100 evra sa kojima se ovde mahalo na svim televizijama, kao o epohalnom uspehu.

Reč je o vodi i reč je o Koroni zastrašujućoj zaraznoj bolesti, koja se suzbija opštim merama higijene, koja je ionako postala diskutabilna kategorija otkako je SNS na vlasti, – navodi se u saopštenju Ujedinjene opozicje Srbije – Užice o nedavnoj odluci užičkog Gradskog veća.

Poskupljenje vode zbog povećanih troškova prerade

Danas su se javnosti obratili i predstavnici lokalne vlasti, prema čijem pojašnjenju povećani troškovi prerade vode su doprineli da voda poskupi za 18 odsto.

Član Gradskog veća za javna preduzeća Ivan Stanisavljević, opravdava odluku Nadzornog odbora „Vodovoda“, koju je gradsko rukovodstvo prihvatilo time što su troškovi proizvodnje vode znatno veći u odnosu na prethodni period.

– Sama fabrika vode, koja je jedna od najsavremenijih, koristi određene metode koje povećavaju cenu vode nego što je to bilo ranije. Takođe, razlog za povećanje cene vode je taj što želimo da finansijska sredstva, odnosno finansijski efekat koji će ovo povećanje vode ostvariti uložimo direktno u zamenu infrastrukture, tačnije dotrajale vodovodne mreže. Na ovaj način će se napraviti neke uštede koje će sprečiti stalne kvarove, – kaže Stanisavljević, a detalji se mogu videti na sajtu Grada Užica.

Obaveštenje JKP „Vodovod“

Sutra, 01. oktobra 2020. godine u vremenu od 9 do 11časova, zbog radova na vaodovodnoj mreži bez vode će ostati potrošači  u Beogradskoj ulici – od raskrsnice sa ulicom Marije Mage Magazinović do raskrsnice sa ulicom Save Jovanovića.

- Advertisement -