Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je da je na sastanku predstavnika tog udruženja sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem dogovoreno da se odmah nastavi otkup maline i da otkupljivači vrate cenu sa 50 i 80 dinara po kilogramu na 125 dinara.

Sastanak u Beogradu je hitno dogovoren posle najave proizvodjača malina da će započeti proteste vožnjom automobilima širom Srbije zbog zaustavljenog otkupa tog voća na jugu Srbije i niskih otkupnih cena koje su sa 125 dinara pre mesec dana smanjene na 50 i 80 dinara po kilogramu.

„Dogovorili smo da se hladnjače na jugu Srbije isprazne i malina prebaci u hladnjače u Šapcu i Somboru kako bi se oslobodili kapaciteti i nastavio otkup“, rekao je Radović agenciji Beta posle sastanka na kojem je bio i ministar trgovine Rasim Ljajić.

Treći zahtev Asocijacije malinara je, prema njegovim rečima, „da otkupljivači poštuju ugovor o otkupu i da, kada ga potpišu ne mogu jednostrano prekinuti otkup“.

On je rekao da su malinari od predstavnka Vlade tražili i da se ne dozvoli prevelik uvoz maline u Srbiju.

Radović je rekao da je traženo i da se ispita „ko je smišljeno zaustavio otkup malina“ sa obrazloženjem da su hladnjače pune.

„Oko 75 odsto kapaciteta hladnjača je prazno i to nije razlog za obustavljanje otkupa“, rekao je Radović.

Novi sastanak na kome će se razgovarati o realizaciji zahteva malinara zakazan je u Ministarstvu poljoprivrede za četvrtak, 21. juna.

- Advertisement -