Udruženje poljoprivrednih proizvodjača „Limska dolina“ iz Prjepolja i Priboja kao i Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Užice“ iz Užica na sastanku upravnih odbora u Prijepolju doneli su odluku da nakon svih pro[logodišnjih problema koji su pratili poljoprivredne proizvodjače ove godine preduzmu određene korake, jer su brojna obećanja ostala samo „slovo na papiru“.

– Nakon svih pokušaja da se ti problemi reše dijalogom i zajedničkim razumevanjem, posle svih obećanja koja nisu ispunjena, dovedeni smo u situaciju da ove godine ne možemo da počnemo branje bez jasnih rešenja. Najava niskih otkupnih cena i najava dnevnih cena za proizvođače je neprihvatljiva. Angažovati radnike za branje je veliki problem ne samo što berača nema nego i zbog toga što proizvođači ne znaju koliko mogu da ih plate, a da ne idu u minus,- navedeno je u saopštenju malinara.

Sa jednog od ranijih protesta malinara

Oni smatraju da je egzistencija i opstanak srpskog malinarstva dovedena u pitanje više nego ikada.

– Ljudi koji su se posle dugog niza godina vratili na napuštena imanja i podigli svoje zasade, ponovo razmišljaju o tome da života u srpskim selima nema i o tome da sve napuste. Problem nemaju samo malinari već i ratari, stočari i proizvođači drugih kultura tako da se svi moraju maksimalno angažovati ako želimo da nam konpletna poljoprivreda ne ode u nepovrat.

Svi pokušaji da se sedne za sto sa hladnjačarima – izvoznicima i nađe rešenje razgovorom nisu urodili plodom, jer njihovi apetiti su iz dana u dan sve veći a proizvođači sve vise na rubu egzistencije, jasni su malinari užičkog kraja.

–  Sve ovo nas je navelo da 2. juna 2018. godine naše nezadovoljstvo izrazimo mirnom blokadom magistralnog puta Nova Varoš – Prijepolje na mestu Bistrica sa početkom u 14 sati. To je demokratsko pravo svih proizvođača koji su nezadovoljni, – navedeno je u saopštenju malinara iz „Limske doline“ i Užica.

Upućen je poziv svim poljoprivrednim proizvođačima ne samo Zlatiborskog okruga vec cele Srbije da se ujedine.

– Pozivamo i male hladnjačare i sve ljude koji direktno, ili indirektno žive od maline da daju podršku za pravednu raspodelu dobiti. Proizvođaci su prva karika u proizvodnji, a zadnja koja zna koja im je dobit od rada. Malinari sve plate na startu, a naplate ono što hladnjačari iza zatvorenih vrata odluče da im je dovoljno da prežive da bi imali jeftinu radnu snagu i zemlju za koju ne plaćaju kiriju. Poljoprivredni proizvođači su sve više najamni radnici hladnjačarima i izvozničkom lobiju,- saopštili su iz udruženja malinara Užica i Limske doline.

- Advertisement -