Malinari zahtevaju sastanak sa predsednikom države, Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i smenu ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasima Ljajića.

Zahtevi malinara iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga su i da akontna cena u svim hladnjačama iznosi 1,45 evra koja bi rasla u skladu sa izvoznom tržišnom cenom.

Kao razloge navode monopol hladnjačara iz ovog kraja Srbije koji malinu plaćaju 140 dinara dok je u Kosjeriću od 170 do 190 dinara.

Predsednik Asocijacije proizvodjača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović, izjavio je za „Betu“ da je udruženje na sednici Upravnog odbora donelo odluku da mehanizacijom blokira hladnjače i započne štrajk glađu ako Vlada Srbije u roku od tri dana ne ispuni njihove zahteve.

Radović je rekao da ih otkupljivači ucenjuju i nude nisku cenu i pored toga što su ih ovog proleća zadesile brojne nedaće, tako da je ostala svega „četvrtina roda malina i kupina i ponuda je mala ali je kvalitet prvoklasan“.

On je dodao da proizvodjači malina traže proizvodjačku cenu koju je utvrdila komisija, formirana uz pomoć Ministarstva poljoprivrede Srbije, od 173 dinara za kilogram bez troškova transporta.

Radović je rekao da se malina uvozi i da se u trgovinama prodaje po astronomskim cenama, pakovanje od 125 grama za 136 dinara.

Proizvođači prema njegovim rečima ponuđenom cenom od 140 dinara ne mogu da pokriju ni troškove branja.

„Tražimo hitan razgovor sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem „, rekao je Radović.

On je kazao da je poslednji trenutak da država reaguje jer se berba malina završava za nekoliko dana u ravničarskim krajevima a za desetak u brdski-planinskim područjima.

„Ako nam država sada ne pomogne, ljudi će napustiti proizvodnju malina i kupina koje se takože prodaju u bescenje, po 30 i 40 dinara za kilogram i masovno će se iseljavati“, rekao je Radović.

Ukoliko ne dođe do dogovora, predstavnici Asocijacije malinara Srbije najavili su da će blokirati najveće hladnjače jer ne žele da barikadama na putevima ugrožavaju nedužne građane.

I prošle godine malinari su imali slične probleme. Više na našem linku.

- Advertisement -