Čedomir Cicović, je član i bivši koordinator Info centra Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga sada živi u Šlangenbadu, nedaleko od Vizbadena, u Nemačkoj. U razgovoru za „Užicemedia“ poredi prava i mogućnosti za lečenje i zaposlenje osoba sa invaliditetom u Nemačkoj i Srbiji.

Razlike u Srbiji i Nemačkoj prema osobama sa invaliditetom su na relaciji šta sve podrazumeva status. U Nemačkoj je univerzalniji nego u Srbiji jer je jedna institucija nadležna za određivanje statusa osobe sa invaliditetom, gde se dva parametra posmatraju i to vrsta invaliditeta odnosno da li je vezan za neurološke poteškoće, u kretanju, senzorni invaliditet… i to je dakle šifra.

A drugi parametar je stepen invaliditeta. Kada ta institucija utvrdi stepen i vrstu invaliditeta nakon toga se on referiše na sve druge institucije. Dakle, nije potrebno od institucije do institucije ponovo dokazivati invaliditet formalno pravno, što je operativno mnogo lakše.

– Nije lako ostvariti taj inicijalni status, ali kad se jednom ostvari onda je to u principu rešeno. Što se tiče lečenja i rehabilitacije za ovih godinu dana, koliko sam tamo proveo, uspeo sam da ostvarim pravo na kontinuiranu fizikalnu terapiju. Obavestili su me i da sam dobio o trošku zdravstvenog osiguranja ortopedsku obuću i da imam pravo na određene tretmane hidromasaže…

I terapije je relativno lako ostvariti iako su tamo kompanije i lekarske prakse koje pružaju taj vid podrške 99 odsto u privatnom vlasništvu. Sistem je razrađen tako da pacijent ne trpi i to što je nešto skuplje znači da 99 odsto toga pokriva zdravstveno osiguranje, – ističe Cicović.

Čedomir Cicović u Užicu (Foto: UžiceMedia)

Čedomir Cicović:

Komplikovanije je doći do statusa

Od 5-10 odsto cene participira pacijent odnosno korisnik, a ostalo pokriva zdravstveno osiguranje ukoliko postoji taj status osobe sa invaliditetom u određenom stepenu.

– Do sada moje iskustvo, inicijalno je komplikovanije doći do statusa, ali kada se do toga dođe, onda sve postaje jednostavno i operativno kako to samo umeju Nemci. Generalno je sistem koncipiran i dizajniran da apriori pruža podršku, – naglašava Cicović.

On objašnjava da primera radi svaki lekar u Nemačkoj kod koga je bio bilo kojim povodom završio je pregled sa pitanjem „da li kao pacijent imam bilo kakvo pitanje i šta me zanima“.

Cicović navodi da mu je bilo teško da savlada da je to tamo običaj, pa u prvom momentu nije znao ni šta bi pitao. A kasnije na preglede je dolazio pripremljen, što bukvalno znači da bilo šta što ga je zanimalo iz te medicinske oblasti mogao je da dobije odgovore.

To je jedna kultura koja odslikava širinu pristupa lekara. Ne kažem da to naši lekari u Srbiji ne bi imali u tim uslovima, ali smatram da ako žele takve uslove moraju sami da ih iniciraju.

Kakav je odnos dobijanja statusa osobe sa invaliditetom i zapošljavanja u Nemačkoj?

Čedomir Cicović:

Zapošljavanje nije vezano za taj status i dovoljno je da sami kažete da ste osoba sa invaliditetom. Formalno sticanje statusa otvara neke druge procedure pa sam dobio sticanjem statusa osobe sa invaliditetom pravo za tri godine raniji odlazak u penziju sa punim radnim stažom.

– U Nemačkoj je veoma važna odredba zaštita od otkaza koja umnogome štiti osobe sa invaliditetom, a sa druge strane, ne pravi barijeru poslodavcima da to bude razlog da ne zapošljavaju osobe sa invaliditetom. Naprotiv ako im treba radnik oni će ga zaposliti, – kaže Čedomir Cicović za UžiceMedia.

Podsetimo da u Užicu ima 11 udruženja članica Zajednice osoba sa invaliditetom sa oko 3.000 učlanjenih članova. To znači da u Užicu ima ukupno oko 10 odsto osoba sa invaliditetom, a oko 50 članova ima Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga.

O stvaralaštvu i aktivnostima osoba sa invaliditetom u vreme korone u serijalu UžiceMedia „I DALJE STVARAM“.

Užički srednjoškolci u jednoj akciji sa povezima solidarni sa osobama sa invaliditetom (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Tekst je nastao u okviru projekta „И ДАЉЕ СТВАРАМ“, koji realizuje Udruženje „UžiceMedia“ na istoimenom Portalu. Projekat se sufinansira iz Budžeta Grada Užica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Pozivamo vas da učestvujete u našoj anketi, kako bi videli šta očekujete od medija i koje teme vas interesuju.

- Advertisement -