Svetski dan slobode medija – datum služi da podseti vlade širom sveta da poštuju obavezu slobode medija, kao i medijske radnike. Na ovaj dan medijski radnici u svetu apeluju da je sloboda medija, jedno od osnovnih ljudski prava i sloboda proistekla iz prava slobode govora, koje je zagarantovano Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima. 

Na ovaj dan medijski radnici slave osnovne principe slobode medija, procenjuju stanje medija i brane nezavisnost profesije na svetskom nivou i odaju počast novinarima koji su izgubili život radeći svoj posao. 

Gutereš: Pretnje novinarima rastu iz dana u dan

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Guterres) izjavio je uoči Svetskog dana slobode medija, 3. maja, da „bez slobode štampe nema pravih demokratskih društava i da bez slobode štampe nema slobode“ i ukazao da „pretnje novinarima rastu iz dana u dan“.

Svetski dan slobode medija i Proglas Granskog sindikata „Nezavisnost“ i Koalicije za slobodu medija

ZA SLOBODNE MEDIJE MORAJU DA SE BORE I GRAĐANI

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ i Koalicija za slobodu medija, koju čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija, upozoravaju javnost da urušavanje medijskih sloboda u Srbiji za posledicu ima ugrožavanje svih ostalih prava, među kojima i prava sveta rada, ali i svih civilizacijskih standarda savremenog demokratskog sveta.

„Bez slobode medija i nezavisne novinarske profesije nije moguće da se čuje glas obespravljenih, niti onih koji su izloženi pritiscima ili represiji. Kada imamo medijski mrak, sva ljudska prava su ugrožena i niko ne može da se oseća bezbedno. Nažalost, i ove godine svetski Dan slobode medija Srbija dočekuje u medijskom mraku.

Na javnoj sceni dominiraju lažne vesti i propagandne informacije čiji kreatori se najčešće nalaze na pozicijama političke moći. Govor mržnje postao je normalizovan u političkom narativu. Informativna blokada onemogućava podsticanje kritičke svesti. Informacije postaju ključna poluga za manipulisanje javnim mnjenjem. Službenici takve propagande su i brojni kvazimediji i antinovinari koji su zapravo glasnogovornici populističkih i antidemokratskih politika.

Apelujemo na građane da se izbore za slobodne medije, jer je to prvi korak u borbi za demokratizaciju društva, za vladavinu prava i prava radničke klase, koja je u ovoj zemlji danas duboko ponižena.

Ne dozvolite da u vašim sredinama lokalni moćnici kroje pravila igre, već podržite lokalne novinare koji svoj posao obavljaju u skladu sa standardima profesije, a ne interesima centara moći.

Slobodni mediji i profesionalni novinari i drugi medijski radnici su vaš glas, glas svih građana. Slobodni mediji obezbeđuju moć u rukama građana, jer su oni kontrolori donosioca odluka.

Godinama unazad svedočimo trendu gušenja medija koji deluju u skladu sa kodeksom struke, profesionalni novinari izloženi su svakodnevnim pritiscima i pretnjama samo zbog toga što zastupaju javni interes. Malo ko za te pretnje odgovora.

Često napadima na novinare prethode prozivke i etiketiranja novinara od državnih zvaničnika ili lokalnih političara koji time zapravo podstiču nasilnike i nasilje prema profesionalnim novinarima.

Građani moraju da budu svesni da su te pretnje direktan atak i na njihove slobode. I zato treba da dignu glas i zahtevaju od institucija da deluju po zakonu.

Podsećamo da prema izveštajima relevantnih međunarodnih organizacija Srbija ne spada u kategoriju demokratskih država – već među hibridne režime, u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu.

Svetski dan slobode medija 3. maj ustanovljen odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kao podsetnik vladama svih država da su dužne da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Ukoliko se građani odreknu slobodnih medija, više neće biti nikog da ih obavesti da su postali podanici. Jer, neprijatelji slobode medija su neprijatelji slobodnih građana.

I ove godine pozivamo novinare i medije da se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“ i isključe ton i sliku u svojim programima, a građanima poručujemo da budu aktivni u zaštiti svojih prava time što će podržati slobodne medije.

Demokratsko društvo ne mogu da izgrade samo hrabri novinari, našem društvu potrebni su hrabri građani. Bez građanske hrabrosti i odlučnosti nema ni slobodnog društva.“

Novi Sad – Beograd – Kragujevac, 3. maj 2022.

GS KUM „Nezavisnost“

Asocijacija medija

Asocijacija onlajn medija (AOM)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“

Slavko Ćuruvija Fondacija

Svetski dan slobode medija UNS obeležava u Novom Sadu i Gračanici

Udruženje novinara Srbije (UNS) Svetski dan slobode medija obeležava tradicionalnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine u 11.55 sati sa svojim ograncima Društvom novinara Vojvodine (DNV) u Novom Sadu i Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) u Gračanici

U Novom Sadu akcija će biti organizovana u centru grada kod spomenika Lazi Kostiću, prvom predsedniku UNS-a, a u Gračanici ispred Doma kulture.

U Novom Sadu i Gračanici biće pročitan Proglas UNS-a i organizovano „branje“ karikatura, ilustracija i aforizama. Prisutni građani moći će da odaberu i uzmu karikature, aforizme i ilustracije koje im se dopadnu.

A udruženja novinara upozoravaju: Srbija na Svetski dan slobode medija u medijskom mraku, piše Danas.

Sa izložbe starih radioaparata (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom maja možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -