Svetski dan autizma je prilika da se ukaže na probleme sa kojima se ove osobe i njihove porodice susreću, da je neophodno obezbediti zdravstvenu zaštitu osoba sa autizmom, ranu dijagnostiku, obezbediti dovoljan broj obučenih stručnjaka i specijalizovanih institucija i druge oblike podrške.

Povodom obeležavanja 2. aprila Svetskog dana osoba sa autizmom i 20 godina Užičkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom priređen je program pod nazivom „Nismo nevidljivi“ u Gradskom kulturnom centru, kome su pored resornog ministra prisustvovali gradonačelnica Užica, predsednica Autizma Srbije, predsednica užičkog Udruženja za pomoć osobama sa autizmom, članovi, njihove porodice.

Predsednica užičkog Udruženja za pomoć osobama sa autizmom Zorica Mitrović, podsetila je da traju dve decenije da imaju 20 članova različitog uzrasta i 64 porodice. Udruženje je formirano radi unapređenja položaja osoba sa autizmom. Brojne su usluge koje se pružaju u udruženju, jer autizam traje 24 časa svakog dana, čitav život.

– To je višestruki razvojni poremećaj i roditelji se puno iscrpe, pa kad dođe starost to je onda veliki problem. Sledeći sistemski koraci su uspostavljanje dodatnih usluga ali i Dnevnog boravka za odrasle u Užicu, – rekla je Mitrović, dodajući da su zajedno sa drugim udruženjima osoba sa invaliditetom Zlatiborskog okruga inicirali pokretanje različitih usluga socijalne zaštite.

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je rekao da Užice prednjači u odnosu na druge sredine po socijalnoj politici, politici uključivanja osoba sa invaliditetom i uklanjanja barijera.

– Lično, nisam pristalica da jedan dan u godini posvetimo nečemu, jer godina traje 365 puta duže i to bi, zapravo, trebao biti dan u kome podvlačimo crtu šta smo to uradili u prethodnih godinu dana, sa čime možemo da se pohvalimo i da sebi zadamo zadatke za naredni period, – rekao je Selaković i podsetio je da je tokom prošle godine obezbeđen prostor za funkcionisanje četiri organizacije i udruženja osoba sa invaliditetom među kojima i Užičko udruženje za pomoć osobama sa autizmom.

Ministar je rekao da Atletskom klubu osoba sa invaliditetom „Pora“ odobreno da se kroz projekat vredan 2.982.620 dinara izgrade posebne prilazne rampe pristupačne osobama sa invaliditetom na Gradskom bazenu.

Selaković je najavio da će uskoro biti raspisan javni poziv za socijalna preduzeća u iznosu od 1,4 miliona evra.

Nevena Petrović Jojić, predsednica Upravnog odbora Autizma Srbije je istakla da od 2017. postoji registar ali nema zvaničnih podataka o broju osoba sa poremećajima iz spektra autizma, ali da se trenutno u saradnji sa Ministarstvom za rad, boračka i socijalna pitanja radi na izmenama pravilnika za personalnu asistenciju za osobe sa autizmom.

Dr Jelena Raković Radivojević, užička gradonačelnica, je istakla da lokalna samouprava nastoji da pomogne na više načina u funkcionisanju udruženja osoba sa invaliditetom, kroz saradnju u obezbeđivanju prostora, finansijsku podršku, realizaciju zajedničkih projekata.

Ovom prilikom su dodeljene su zahvalnice, otvorena izložba radova „Plavo srce prestonice kulture 2024“ koju čine crteži dece iz 15 udruženja Mreže Saveza za pomoć osobama sa autizmom.

U kulturno-zabavnom programu nastupili su korisnici Dnevnog boravka i članovi udruženja, učenici Muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“ i Užičke gimnazije.

Svetski dan autizma obeležava se 2. aprila, prema rezoluciji koju je donela Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2007. godine. Danas, pored podizanje svesti aktivnosti su usmerene i na promovisanje prihvatanja i uvažavanja osoba sa autizmom i njihovog doprinosa društvu.

Svetski dan autizma U Registru evidentiran veći broj dečaka

U bazi Registra dece sa smetnjama u razvoju u Srbiji je do 31. marta 2024. godine evidentirano je 3.418 dece uzrasta do 18 godina, a od tog broja njih 1.666 su deca sa dijagnozama poremećaja iz spektra autizma, saopštio je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”.

Sa ovim poremećajima zdravlja u Registru je evidentiran veći broj dečaka (1.330) u odnosu na broj devojčica (336), a u saopštenju se navodi da je cilj prikupljanja podataka o osobama sa autizmom uvid u podatke o obolelima i novoobolelima od ovog poremećaja zdravlja, po polu, uzrastu, proceni njihove funkcionalnosti i drugim karakteristikama.

Podaci Registara omogućavaju izradu preventivnih programa i strategija, planiranje zdravstvene zaštite (kadra, opreme i prostora), procenu opterećenja društva ovim poremećajima zdravlja i sprovođenje epidemioloških i kliničkih istraživanja.

Pogledajte i druge tekstove iz oblasti društvaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -