Svetionik znanja“ je osmišljen  tako da srednjoškolci, uz mentorsku pomoć, timski rade na osmišljavanju ideja i pripremi projekata koji mogu unaprediti njihovu lokalnu zajednicu.  Obrađivaće se zanimljive teme: kultura i umetnost, javno zdravlje, turizam, društvena odgovornost i ekologija.

„Svetionik znanja“ se održava petu godinu za redom kao društveno odgovorna manifestacija, osmišljena u cilju edukacije, obuke ali i povezivanja mladih iz cele Srbije. Osmišljen je tako da srednjoškolci, uz mentorsku pomoć, timski rade na osmišljavanju ideja i pripremi projekata koji mogu unaprediti njihovu lokalnu zajednicu. Projekti se pripremaju na jednu od pet tema – kultura i umetnost, javno zdravlje, turizam, društvena odgovornost i ekologija.

Svetionik znanja“ je tradicionalno takmičenje 60 sredjoškolaca iz 15 gradova Srbije. Ove godine se mogu prijaviti učenici treće i četvrte godine srednje škole iz sledećih gradova: Bajine Bašte, Beograda, Valjeva, Vranja, Vršca, Zaječara, Leskovca, Niša, Novog Sada, Pirota, Subotice, Užica, Čačka i Šapca.

Svetionik znanja“ podržan sredstvima Ministarstva omladine i sporta

Kroz učestvovanje na projektu „Svetionik znanja“ dobija se prilika za zajedničko učenje i upoznavanje srednjoškolaca iz različitih gradova Srbije. Projekat počinje svečanim otvaranjem koji će se održati krajem jula (29-31.07) na Paliću.

Učesnici će imati priliku da prisustvuju ovom trodnevnom seminaru sa obezbeđenim smeštajem, predavanjima, radionicama ali i zabavnom programu. Tokom seminara timovi srednjoškolaca se upoznaju sa svojim mentorima i zajedno određuju i definišu projekte kojima žele da unaprede svoje lokalne zajednice i pripremaju se za izradu projekta.

Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Finalni projekti u oktobru

Nakon seminara sledi dvomesečni rad na idejama ispraćen nedeljnim vebinarima sa relvantnim predavačima koji prate razvojni tok ideja srednjoškolaca. Finalni projekti se predstavljaju na završnom događaju koji će se održati od 07. do 09. oktobra.

Na završnom događaju mladi imaju priliku da svoju ideju predstave ispred stručnog žirija sastavljenog od predstavnika društveno odgovornih kompanija, humanitarnih fondacija, medija i organizacija koje imaju razvijene programe podsticaja omladinskog aktivizma i preduzetništva, navode u saopštenju organizatori.

Učešće na projektu „Svetionik znanja“ je višestruko korisno, ali i zabavno, a u potpunosti besplatno! Zaintresovani učenici treće ili četvrte godine srednje škole koji žive na teritoriji Republike Srbije mogu da se prijave za učešće putem linka ili zvaničnih profila Svetionik znanja na društvenim mrežama– konkurs je otvoren do 25. juna!

Užički maturanti (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom maja i juna možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom juna možete pogledati OVDE.

- Advertisement -