Sveti Pantelejmon – Pantelijase rodio u Nikomidiji, u današnjem Izmiru u Turskoj. U mladosti ga je medicina najviše zanimila, a nakon što je, kako predanje kaže, jednom slepom čoveku vratio vid, njegovo znanje i umeće, izazivalo je zavist brojnih lekara.

Optužili su ga da je hrišćanin, što je u to vreme bila najopasnija optužba zbog koje je morao na suđene pred carom Maksimilijanom. Pantelejmon je i pred ovim vladarom pokazao svoje isceliteljske moći.

Sveti Pantelejmon – Pantelija: Čudotvorne moći

Priča o čudima koje izvodi sve više su se širile, i privlačile su sve veći broj ljudi hrišćanstvu. Car Maksimilijan je odlučio da ga zatvori i izloži strašnom mučenju. Pantelejmonu se u tamnici Bogviše puta prikazao. Pokušavali su da ga više puta ubiju, ali se mač svaki put lomio. Na kraju je on sam svojim dželatima dozvolio da ga ubiju. Ubijen je jula 304. godine, pod drvetom masline.

Brojni su zapisi o čudotovornim izlečenjima koja se pripisuju Svetom Pantelejmonu. On je čudotvorno izlečio slepog čoveka koji je potom prihvatio Hristovu veru. To je izazvalo zavist lekara koji su uzalud tog čoveka pokušavali da izleče, a koji su potom Pantelejmona optužili da je hrišćanin. Izašavši pred sud cara Maksimijana, javno je to priznao.

Sveti Pantelejmon – Pantelija: Lekarske veštine i isceljenje molitvom

  • Pored lekarske veštine, koju je stekao učenjem, Pantelejmonu je bio dat i dar isceljenja molitvom. Izlečio je slepog čoveka. Svi lekari su govorili da za njegove oči nema spasa. Pantelejmon je slepca izlečio imenom Hristovim.
  • Jednom mu je očajna majka donela dete koje je ujela zmija otrovnica. Prizvao je Boga u pomoć i izlečio dete, spasivši ga od sigurne smrti.
  • red carem je izlečio i čoveka koji je dugo bolovao što je mnoge neznabošce privuklo hrišćanstvu. Car je Svetog Pantelejmona stavio na muke, ali mu se Gospod javljao nekoliko puta i isceljivao ga.
Crkva Svetog Preobraženja gospodnjeg na Zlatiboru (Foto: N. Tošić UžiceMedia)

Sveti Pantelejmon – Pantelija: Delovi svetih moštiju nalaze se u Hilandaru

Priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju. Delovi svetih moštiju ovog velikomučenika nalaze se u manastiru Hilandaru, kao i u tri crkve u Beogradu: u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu (crkva Ružica), zatim u hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, odnosno u hramu Svete Trojice (takozvana Ruska crkva).

Za Svetog Pantelejmona ili Panteliju narod veruje da je brat Svetog Ilije i Blažene Marije, a u narodu postoji izreka „gromom bije Gromovnik Ilija, vatrom pali Ognjena Marija, pomaže im Sveti Pantelija„, pa spada u ognjene svece.

U nizu velikih avgustovskih verskih praznika vernici i Srpska pravoslavna crkva (SPC) su proslavili Svetu Petku Trnovu, koja se uvek slavi 8. avgusta.

Sveti Pantelejmon – Pantelija se smatra zaštitnikom medicine i farmacije. Ime Pantelejmon znači svemilostivi. Slavi se 27. jula po starom, odnosno 9. avgusta po novom kalendaru. Među Srbima je izuzetno poštovan, a jedan broj porodica danas slavi krsnu slavu.

Ako planirate da započnete neki posao, pravi je dan za to. Veruje se da će svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim.

A ako se spremate za put, krernite baš na ovaj dan. Sveti Pantelejmon je bio beliki putnik, pa je zaštitnik svih vozača i onih kojima je drum drugi dom.

Naslovna fotografija: Manastir Rujan kod Užica

Hram Svetog Save na Vrapčaru u Beogradu (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -