Besplatni preventivni pregledi u Srbiji se nastavljaju za građane sa zdravstvenim osiguranjem i za stanovništvo bez zdravstvene knjižice, odluka je Ministarstva zdravlja.

Dakle, i građani Užica će ovog i narednog vikenda imati priliku da, bez uputa lekara i zdravstvene knjižice provere svoje zdravstveno stanje.

Besplatni preventivni pregledi: U Domu zdravlja i Opštoj bolnici

Besplatni preventivni pregledi u Užicu su ovog i narednog vikenda. Građani će, u subotu i nedelju 7. i 8. avgusta i 14. i 15. avgusta, od 8 do 14 sati moći da se jave i obave preglede u Opštoj bolnici i Domu zdravlja.

Iz Zdravstvenog centra Užice, užičke Opšte bolnice i Doma zdravlja pozivaju građane da se u što većem broju odazovu besplatnim preventivnim pregledima kako bi prekontrolisali zdravstveno stanje.

Zbog adekvatne obrade laboratorijskih analiza holesterola i triglecirida, preporuke su da pre vađenja krvi 12 sati ne treba uzimati hranu.

Pre koronavirusa bila je ustaljena praksa u Srbiji da se organizuju prevetnivni pregledi.

Besplatni preventivni pregledi: Važni za rano otkrivanje bolesti

O značaju preventivnih pregleda suvišno je govoriti, jer su itekako važni za rano otkrivanje bolesti. Uvek treba imati na umu da postoje oboljenja koja dugo mogu da budu kod nas prisutana a da nemaju nikakvu manifestaciju. Zato i jesu važni redovni preventivni pregledi jer pravilnim dijagnostifikovanjem mogu sprečiti neke od bolesti.

Besplatni preventivni pregledi: Preporuke Svetske Zdravstvene Organizacije

Svetska Zdravstvena Organizacije preporučuje jednogodišnje sistematske preglede koji bi trebalo da obuhvataju: pregled interniste, kompletnu laboratorijsku analizu krvne slike, ultrazvučni pregled abdomena, kompletan ginekološki pregled i ultrazvučni pregled dojki kod žena, kao i urološki pregled za muškarce.


Među oboljenjima koja protiču bez simptoma najučestalija su:

  • Povišen pritisak
  • Rak pluća
  • Glaukom 
  • Dijabetis 
  • Sindrom policističnih jajnika  

 Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -