SPC i vernici danas slavi Sveta Tri Jerarha, praznik koji je posvećen svecima Vasiliju VelikomGrigoriju Bogoslovu i Jovanu Zlatoustom.

Svetitelji Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatoust imaju svaki posebno svoj dan praznovanja u mesecu januaru i to: Vasilije Veliki 1. januar, Grigorije Bogoslov 25. januar i Jovan Zlatoust 27. januar i 13. novembar. A ovaj zajednički praznik ustanovljen je u XI veku za vreme cara Aleksija Komnena.

Sveti Vasilije Veliki je poznat kao veliki svetovni i duhovni učitelj. Sveti Grigorije Bogoslov je i prozvan ovako, jer je tumačio dogmu, a Sveti Jovan Zlatousti se pamti kao nedostižan propovednik jevanđelja.

Ovaj veliki praznik se u crkvenom kalendaru obeležava crvenim slovom.

U srpskim krajevima ovi sv se smatraju zaštitnicima ljudi i životinja od mraza, te na današnji dan valja izvesti stoku napolje da se, kako narod kaže, „nahvataju vazduha“ i u kuću unesu sreću.

Takođe, ovi sveci štite i od hladnih i zlih vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju tog dana, prognozira se kakvo će vreme u toku čitave godine biti. Ako duvaju vetrovi slabijeg intenziteta, vreme će čitave godine biti blaže, i obrnuto.

Običaj je da se čobani u zapadnoj Srbiji i Republici Srpskoj okupljaju tog dana i sviraju u duvačke instrumente.

Prema narodnom verovanju, muzika, koja podseća na Jovana Zlatoustog u dom unosi radost, sreću i veselje i štiti od bolesti. Ovo verovanje preneseno na moderno vreme predlaže da se iz domova na ovaj dan obavezno mora čuti muzika.

Ovaj praznik je crveno slovo u kalendaru, te se svim vernicima, po narodnom verovanju preporučuje da ne obavljaju teže fizičke poslove.

Kako običaji nalažu danas je zabranjeno pranje veša, kao i kućni poslovi koji imaju veze sa vodom.

Crkva Svetog Jovana u Mokroj Gori (Foto: N. Tošić UžiceMedia)

Hroniku Kovid -19 sa najnovijim podacima u februaru, u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga, možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -