Dugo najavljivana predstava „Boli kolo“, čije je izvođenje bilo planirano za novembar protekle godine, a otkazano zbog epidemiološke situacije, biće premijerno izvedena sutra, u nedelju, 14. februara na sceni užičkog Narodnog pozorišta.

Predstava “Boli kolo” kao polaznu tačku uzima stvarni događaj, ubistvo koje je ubica na društvenim mrežama objasnio sa „nisam hteo“, odajući počast ubijenoj ljubavi.

„Komad „Boli kolo“ kao polazišnu tačku, svojevrsni lajtmotiv, čime se i uspostavlja tematski okvir sadržaja, uzima stvarni događaj ubistva gde je izvršilac na društvenim mrežama, nakon čina, obrazložio svoj postupak, ukazao na uzroke i krivce, odao počast svojoj ubijenoj ljubavi i celu ispovest završio izjavom – “nisam hteo jbg“.

Ova rečenica je nadalje često citirana, postala je deo pop kulture, prepoznatljiva je kao toponim za – u ovom konkretnom slučaju krajnje paradoksalno – neostvarenu ljubav, oslanjajući se na čuveni lokalni mit o strasti “na balkanski način“, gde se ljubav graniči i/ili izjednačava sa smrću, emocije su afektirane, krvoločne u svojoj manifestaciji, život je dert a nagoni uzimaju primat nad etikom i zakonima.

Gore naveden primer ubistva ilustruje fenomen ovih prostora – “balkansku strast“, gde se, ispod flambojantnog, ekspresivnog, čulnog miljea a la Kusturica, zapravo egzotizuje patrijarhalno, konzervativno ustrojstvo polova, gde se šovinizam, mačizam, seksizam uzima kao podrazumevani referentni sistem koji podržavaju i muškarci i žene“, kaže rediteljka o predstavi „Boli kolo“.

Premijera predstave “Boli kolo” u nedelju na velikoj sceni Narodnog pozorišta (Foto: N. pororište)

U predstavi igraju Biljana Zdravković, Vanja Kovačević, Branislav Ljubičić i Hadži Nemanja Jovanović. Koreografiju predstave potpisuje Igor Koruga, kostimograf je Maja Mirković, a autor muzike Luka Mejdžer.

Premijera će biti izvedena uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera uz obavezno nošenje maski svih koji ulaze u dvoranu, navode u informaciji iz užičkog pozorišta, uz napomenu da je broj mesta ograničen.

Predstava „Boli kolo“ biće izvedena na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Užicu u nedelju, 14. februara, u 19 časova i 30 minuta.

Hroniku Kovid -19 sa najnovijim podacima u februaru, u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga, možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -