Sveta tri Jerarha danas slava Srpska pravoslavna crkva. Posvećen je svecima Vasiliju Velikom, Grigoriju Bogoslovu i Jovanu Zlatoustom. Praznik je crveno slovo u kalendaru, te se svim vernicima, po narodnom verovanju preporučuje da ne obavljaju teže fizičke poslove.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave veliki praznik – Sveta tri Jerarha. Uz ovaj praznik u narodu vezuju se brojna verovanja i običaji. Sveta tri Jerarha su hrišćanski praznik ustanovljen davne 1076. u čast svetaca Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.

Sveti Vasilije Veliki je poznat kao veliki svetovni i duhovni učitelj. Sveti Grigorije Bogoslov je i prozvan ovako, jer je tumačio dogmu, a Sveti Jovan Zlatousti se pamti kao nedostižan propovednik jevanđelja.

Ovaj veliki praznik se u crkvenom kalendaru obeležava crvenim slovom. U srpskim krajevima ovi sveci se smatraju zaštitnicima ljudi i životinja od mraza, te na današnji dan valja izvesti stoku napolje da se, kako narod kaže, „nahvataju vazduha“ i u kuću unesu sreću.

Takođe, ovi sveci štite i od hladnih i zlih vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju tog dana, prognozira se kakvo će vreme u toku čitave godine biti. Ako duvaju vetrovi slabijeg intenziteta, vreme će čitave godine biti blaže, i obrnuto.

Običaj je da se čobani u zapadnoj Srbiji i Republici Srpskoj okupljaju tog dana i sviraju u duvačke instrumente.

Prema narodnom verovanju, muzika, koja podseća na Jovana Zlatoustog u dom unosi radost, sreću i veselje i štiti od bolesti. Ovo verovanje preneseno na moderno vreme predlaže da se iz domova na ovaj dan obavezno mora čuti muzika.

Ovaj praznik je crveno sovo u kalendaru, te se svim vernicima, po narodnom verovanju preporučuje da ne obavljaju teže fizičke poslove.

Kako običaji nalažu danas je zabranjeno pranje veša, kao i kućni poslovi koji imaju veze sa vodom.

Sveta tri Jerarha su krsna slava porodica, crkava, manastira, kao i esnafska slava bakalina.

Manastir Rača kod Bajine Bašte (Foto: N.Tošić/UžiceMedia)

Sveta tri Jerarha slave mnoge porodice u Srbiji – čestitamo!

Pogledajte i druge tekstove iz oblasti društvaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -