“Sve što poželiš” slogan je ovogodišnjeg festivala vina i hrane, drugih proizvoda, koji su Beograđani i gosti imali su priliku da na jednom mestu degustiraju i kupe po sajamskim cenama: suhomesnate delikatese i mlečne proizvode pravljene po tradicionalnoj recepturi, najbolja vina i rakije, med, organske sokove i domaće poslastice iz različitih delova Srbije.
„Vitaminka Good Food & Wine Festival“ je ove godine okupio više od 50 izlagača iz Srbije i regiona, održan je u Knez Mihailovoj ulici na platou ispred Rajićeva Shopping Centra.
Kao jedna od najznačajnijih privrednih manifestacija na otvorenom, Festival je već šesti put zaredom afirmisao mala i srednja preduzeća i predstavio najbolje poljoprivredne proizvođače i prerađivače, predstavnike vinarske industrije ali i autentičnost, tradiciju i gastronomsku kulturu naše zemlje.
Pod sloganom “Sve što poželiš” Beograđani i gosti su imali priliku da na jednom mestu degustiraju i kupe po sajamskim cenama suhomesnate delikatese i mlečne proizvode pravljene po tradicionalnoj recepturi, najbolja vina i rakije, med, organske sokove i domaće poslastice iz različitih delova Srbije.
– Na gastronomskoj mapi sveta naša zemlja je poznata po izuzetno ukusnoj hrani, rakiji i vinima a sve je više turista, kako stranih tako i domaćih, koji žele da upoznaju bogatstvo naše gastronomske kulture. Zbog toga se iz godine u godinu trudimo da na našem Festivalu predstavimo turistički potencijal Srbije na najbolji mogući način, izjavio je PR „Vitaminka Good Food & Wine Festivala“ Pavle Cimbaljević.
Ljubitelji dobrih ukusa imali su priliku i da kupe proizvode po festivalskim cenama i uživaju u različitim sadržajima tokom celog sajamskog dana. Posebnu pažnju privukao je štand kompanije “Vitaminka” a.d. Banja Luka, čuvenog proizvođača pasterizovanih proizvoda iz Republike Srpske koji se na velika vrata vraća na tržište Srbije, u trgovinski lanac Univerexport.
Posetioci su mogli da degustiraju ukusne pasterizovane proizvode bez konzervansa – od ajvara i bogate zimnice do domaćih džemova i sokova spremjenih po tradicionalnim recepturama a mnogi su okušali svoju sreću u nagradnim igrama i točku sreće. I nakon završetka Festivala “Vitaminka” će se domaćoj javnosti predstaviti na istom mestu 29. septembra, a zatim od 3. do 6. oktobra.
Domaćini sa Zlatibora, proizvođači nadaleko poznatih pršuta, mlečenih proizvoda i meda predstavili su se u okviru Zlatiborskog kornera koje orgnizuje “Zlatiborski Eko Agrar”, preduzeće čiji je osnivač Opština Čajetina.
Među šest izlagača našla se i čuvena mlekara „Naša Zlatka“ iz Krive Reke koja je predstavila svoj sir i kajmak koji nikoga nisu ostavili ravnodušnim jer su proizvedeni po tradicionalnoj recepturi i bez konzervansa. “Jedini konzervans je so”, ponosno su poručili.
Nije izostala ni dobra zabava. Zvanično otvaranje ovog svojevrsnog praznika za sva čula obeležio je flesh mob i prvi javni nastup hora “JukeVox”, dečjeg ansambla čuvenog a kapela hora “Viva Vox”.
Za dobru atmosferu poblinula se i pop pevačica Jelena Lalović, poznatija kao Jellena, koja se sa novim projektom ove godine na velika vrata vraća na domaću muzičku scenu kao i fantastični ženski gudački kvartet muzičke škole “Dr Vojislav Vučković” i gudački orkestar muzičke škole “Davorin Jenko”.
Na glavnoj bini, organizovane su i radionice, prezentacije, nagradne igre i festivalska tombola na kojoj su oni najsrećniji osvojili vredne poklone izlagača i sponzora.
Na svečanom otvaranju uručena su i priznanja novinarskog žirija najistaknutijim proizvođačima u 13 kategorija kao i onima koji su svojim zalaganjem doprineli promociji privredno turističkog potencijala Srbije.
Kao i svake godine, ambasador Festivala, bio je vitez vina Srbije Miša Ćirić, čuveni promoter Srpske tradicije i vrednosti, koji je plenio odeven u vitešku odoru zajedno sa kraljicom vina Božicom Velousis i Anamblom Ratislav Blagojevic i Gledanice.
“Sve što poželiš” – Šta kažu izlagači:
Vinarija Sokolov zamak iz Beške
„Sokolov Zamak“ je porodična vinarija koja se nalazi u Beškoj, na južnim padinama Fruške Gore. Imaju 80 hektara pod vinogradima, proizvodnja se svake godine širi, kazala nama je Tea Živković, koja je na štandu na sajmu “Vitaminka Good Food & Wine Festival” u Knez MIhajlovoj posetiocima predstavila vina koja proizvode.
– Vinarija je počela sa radom 2016. godine kada smo zasadili svoje prve vinograde. Imamo 80 hektrara vinograda, locirani smo u blizini autoputa Beograd – Novi Sad. Ovo je porodična vinarija, moj ostac je osnovao vinariju, ja sam završila agroekonomiju i posle fakulteta sam se vratila i priključila porodičnom biznisu.
Inače, vinogradi su nastali od kvalitetnih internacionalnih sorti: Chardonnay, Moscato bianco, Moscato giallo, Aleatico, Moscato rosa, Pinot noir, Marselan, Cabernet sauvignon, Merlot i Arinarnoa, ali naša ideja je i da posadimo autohtonu sortu Julski Muskat (Đenđeš) kako bi se uspelo u kombinovanju najboljeg od tradicionalnih i internacionalnih ukusa, – kaže Tea, i dodaje da imaju puno planova.
– Vino iz vinarija „Sokolov zamak“ se može nači trenutno na tržištu Srbije, jedan mali deo se izvozi za Kinu. Plan je da se nađemo na inostranom tržištu jer posedujemo velike količine vina, – ispričala nam je Tea.
A mi dodajemo rečenicu sa njihovog sajta: „Kada radite stvari sa porodicom, ničega ne manjka, ali ono što je sigurno je da ima mnogo ljubavi. Sa porodicom je naša priča počela, ona nam daje snagu da nastavimo i da stvorimo nešto zbog čega ćete nam se vraćati …“
Sapuni Aleksandra sa Zvezdare
Proizvođač malih serija sapuna Aleksandar Krstić iz Beograda, kaže da je od malena maštao da radi nešto ovog tipa. San mu se ostvario pre nekoliko godina kada je u malom ateljeu, u kućnoj radionosti, počeo da prvi sapune i kreme.
– Moji proizvodi su namenjeni za jedan deo korisnika, ne za sve, u pitanju su male serije, a radim ih sa puno ljubavi. A da bi proizvod bio gotov potrebno je negde oko 48 sati da se izdešava hemijska reakcija, posle tereba da prođe četiri nedelje da on sazri.
Znači ako gledamo, negde oko mesec dana traje proces od početka do kraja, – kaže Aleksandar i ponosno ponavlja više puta tokom razgovora da posvećuje puno puno pažnje korisnicima, jer mu je najbitnije da su oni zadovoljni, a time i on, jer obostrano zadovoljstvo je pun pogodak.
Pored sapuna pravim i kreme i niz kozmetičkih proizvoda. Imam jednu svesku u koju zapisujem sve, i moje korisnice se obavezno jave kada im nestane kreme i ja sam tu. Bitno mi je da ovo radim sa puno ljubavi, jer verujte da čim to pređe u veću proizvodnju, manjka kvalitet- kaže, a ovo mu je izuzetna prilika da predstavi svoje proizvode.
Mlečni proizvodi „Naša Zlatka“ iz Krive Reke
Na festivalu u Beogradu svoje proizvode domaći sir i kajmak predstavili su iz mlekare „Naša Zlatka„, iz sela Kriva Reka, čiji je osnivač opština Čajetina i „Zlatiborski eko agrar“ koji su malim proizvođačima, koji nisu interesantni krupnim otkupljivačima, pružili priliku da prodaju mleko.
„Naša Zlatka“, kako sami kažu, pravi proizvode od mleka sa planine Zlatibor, u duhu tradicionalne proizvodnje. Na štandu su mogli da se probaju njihovi proizvodi, pre svega sirevi, a posetioci su najviše privlačili oni novi – sušeni.
Tehnološkinja Milica Kuzeljević, kaže da ovaj festival prate od početka, da su ove godine i sponzori. Njoj kao i drugim izlagačima sa kojima smo razgovarali se dopada nova lokacija u Knez Mihajlovoj, jer je prometnije, sajam je posećeniji, više je stranaca koji se interesuju za proizvode.
– Ovde možete probati sve naše izložene proizvode – mladi sir, sir sa dodatkom ljute paprike, vlašca, zatim organizske prozovde – mladi kajmak, mladi sir, sir sa dodatkom organskog bosioka, origana. U ponudi danas imamo i sušeni sir, što je naš novitet.
Mlekara „Naša Zlatka“ danas okuplja preko 40 kooperanata, dnevno obrađuje između dve i tri hiljade litara mleka, od kojih je gotovo polovina organsko. Proizvode sir i kajmak uz modernu opremu, ali baš onako kako su to radili stari u ovim krajevima.
O festivalu
Good Food & Wine Festival prvi put je održan 2019. godine i u narednih pet godina ugostio je desetine hiljada posetilaca na beogradskoj Sava promenadi. Godinama je važio za najprestižniju gastronomsko-vinsku manifestaciju koji su podržavali Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija i Grad Beograd,Sekretarijat za privredu.
Ove godine, Festival čiji je organizator Udruženje Centar Spektar prvi put se održava u srcu grada, u Knez Mihailovoj ulici. Festival je 2021. godine krunisan priznanjem “Zvezde Beograda”, kao jedna od najboljih manifestacija koju je u toj godini podržao Grad Beograd.
Festival “Sve što poželiš” su ove godine podržali: “Vitaminka” a.d. Banjaluka koja je generalni sponzor i prijatelji Festivala kompanije „Zlatiborac“, „Activ Pharm“, „Goodwill“ i Hotel „Balkan”.
Medijski sponzori Festivala “Sve što poželiš”: Alo, Telegraf, SRNA, Dnevnik, Fokus radio, 24 sedam, Naxi radio, Republika, Borba, Caffe Bar, Radio Luna,Sputnik, Kuca dobrih vesti, Agrosmart, Užice Media, Gastro Tour, Teleporter, Agroklub, Balkan Trip, Radio Kiss Lazarevac kao i portali Balkantravel i Putovanja i turizam.
Za još informacija iz turizma, društva, reportaža, pratite naš sajt i društvene mreže!