Deveti vašar starih zanata i zanimanja u Muzeju na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu posvećen je očuvanju tradicije ovog kraja i ovo je jedna od najznačajnih manifestacija koja se organizuje tokom godine.

Izlagači su predstavili svoje proizvode izrađene od drveta, gline, vune, voća… Na jednom mestu bili su proizvođači suvenira, grnčarije, korpi od pruća, liciderskih srca, džempera, veza, proizvoda od šumskog voća, meda, rakije… Posetioci su mogli da kupe proizvode, ali i da kod pojedinih zanatlija učestvuju u njihovoj izradi.

Prvi vašar organizovan je 1993. godine, a godine koje su usledile i kriza koja je pratila zemlju uticala je da se mnogi vrate nekim zanatima i zanimanjima iz ranijeg perioda.

Mladi treba sa shvate koliko je važno i vredno očuvati ono što je naš identitet i zanat po kome se prepoznaje ovo društvo i ovi prostori. Nastavljajući ono što su vekovima naši preci radili možemo da održimo tu nit trajanja i da očuvamozanate u autentičnom obliku a prilagođene vremenu i potrebama, – rekla je na otvaranju Zorica Ivković, istoričarka umetnosti.

U programu su učestvovali i gosti od San Franciska do Tokija koji su za nedelju dana naučili pesme i igre iz naših krajeva i izveli ih pred publikom u amfiteatru muzeja na otvorenom.

Kako je rečeno na otvaranju, oni nemaju nikakve srpske korene, osim što su ih organizatori čvrsto povezali sa ovim krajem kroz univerzalni jezik pesme i igre.

- Advertisement -