Zmijanjski vez će biti predstavljen posetiocima Muzeja „Staro selo“ putem predavanja, emitovanjem promotivnog filma i organizovanjem radionice na kojij će vezilja predstaviti tehniku izrade veza. Na radionici će učestvovati i učenici Umetničke škole iz Užica.

Zmijanjski vez je prvi element iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine koji je 26.11. 2014. na Devetoj sednici Međunarodnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe održanog u UNESKO-vom sedištu u Parizu upisan na UNESKO-vu Reprezentativnu listu nematrijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

U sadašnjem savremenom društvu u eri globalizacije i tehnološkog napredka lokalna zajednica je prepoznala značaj simbolike i ornamentalnih kompozicija zmijanjskog veza i razvila svest o značaju očuvanja zmijanjskog veza kao dela kulturne baštine Republike Srpske odnosno Bosne i Hercegovine. Na osnovu navedenog Muzej Republike Srpske uz priedlog lokalne zajednice Zavičajnog društva “Zmijanje” je 2013. godine nominovao zmijanjski vez na UNESKO-ovu Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Najvažnija karakteristika zmijanjskog veza je tamnoplava boja, krstački vez, složene ornamentalne kompozicije u izradi koje se nisu menjale ni pojednostavljivale od sredine XIX veka i kao takve primjenjuju se i u današnjem vremenu.

Program će biti realizovan 4.октобра 2018. godine u Dvorani Muzeja „Staro selo“.

- Advertisement -