Roditeljstvo, juče, danas, sutra – tribina u organizaciji Udruženja invalida cerebralne i dečje paralize Užice u saradnji sa Savezom za cerebralnu i dečiju paralizu, a u okviru je programa Užice – Prestonica kulture Srbije.

Govoreći o ideji da se održi jedna ovakava tribina, sekretarka Udruženja invalida cerebralne i dečje paralize Užice Ana Đokić, je istakla, da je ovo prilika se na praktičan način lokalna zajednica upozna sa problemima i predrasudama sa kojima se susreću roditelji osoba sa invaliditetom, kao i osobe sa invaliditetom koji su se ostvarili u ulozi roditelja.

Ana Đokić (Foto: N.T. UM)

Želimo da kažemo koji su mehanizmi koje mi kao društvo treba da pokrenemo kako bi olakšali život osobama sa invaliditetom i porodicama koje imaju decu sa nekom vrstom invaliditeta, kazala je Ana i dodala:

– Na neki način teži je položaj porodica koje imaju decu sa nekom vrstom invaliditeta, od roditelja koji su osobe sa invaliditetom. Njima je put da ostvare svoja prava mnogo teži, jer se do sada nisu susretali sa tim izazovima koje invaliditet nosi.

Majka troje dece, od kojih jedno ima teškoće u razvoju Bojana Nešić je istakla, da je sada situacija u Užicu mnogo bolja ako uporedi stanje kakvo je bilo ranije, recimo pre jedne decenije, da su i deca sa invaliditetom i odrasle osobe postale vidljivije, što, prema njenim rečima, treba da zahvalimo društvenim mrežama, koje su u ovom segmentu puno pomogle i učinile da se podigne svest o osobama sa invaliditetom.

Bojana je mišljenja da je važno i da se čuje glas roditelja, pošto deca imaju neki vid podrške, bilo da se radi o vrtiću, školi ili nekim drugim uslugama koje pripadaju deci.

Bojana Nešić (Foto: N.T. UM)

– Često se zaboravlja na roditelje, a oni su neko ko nosi veoma veliki teret i ja sam došla na tribinu i govoriću kao predstavnica roditelja o tome koliko takav život može da bude izazovan. Najstrašnije misli roditelja koji imaju decu sa poteškoćama u razvoju, nije ono šta se dešava za našeg života, nego šta će biti kada nas više ne bude bilo, a to zahteva ozbiljan pristup, – kazala je Nešić, dodajući da joj je bitno da ima neko da je odmeni, a da je ona jedna od mama koja nastaji da preko društvenih mreža iznese svoja iskustva, ohrabri i pomogne drugima koji prolaze kroz slične situacije.

Bojana je na tribini govorila o onome što je do sada prošla, koliko je teško kada se sazna dijagnoza, kako nimalo nije lako to prihvatiti i živeti sa tim, uz svakodnevnu borbu da se pomogne osobi koja ima poteškoće.

Na tribini „Roditeljstvo, juče, danas sutra“ je govorila Aleksandra Vasiljević, osoba sa invaliditetom, koja ima tri sina. Svoja iskustva je podelila sa prisutnima, govoreći o tome kako je teško kada nemate pomoć, pa činite nadljudske napore pri odgajanju dece.

Na tom putu, kako je kazala Aleksandra ima i dobrih i loših stvari, ali se stvari u novije vreme polako menjaju nabolje.

Aleksandra Vasiljević (Foto: N.T. UM)

– Kada sam ja odgajala sinove dečiji dodatak je bio mizeran, bila je slaba finansijska podrška. Moj muž je radio po ceo dan, da bi obezbedio nama egzistenciju, dok sam ja bila sa decom. Uspela sam da se izborim sa većinom problema. Nije lako, ali je vredelo boriti se.

Pozdravljajući učesnike tribine pomoćnica gradonačelnice Užica Mirjana Radivoječević, je istakla, da su među prioritetnim grada – podrška članovima udruženja osoba sa invaliditetom i njihovim porodicama, a prema potrebama i problemima kreiranje neophodnih mera i infrastrukture.

Organizator tribine, održane u Gradskom kulturnom centru, je Udruženje invalida cerebralne i dečje paralize Užice u saradnji sa Savezom za cerebralnu i dečiju paralizu, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pogledajte i druge tekstove iz oblasti društvaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -