Koncert je održan povodom osam vekova autokefalnosti SPC. Na početku koncerta mnogobrojnoj publici i vernicima koji su se okupili da čuju pojanje hora, obratili su se arhijerejski namesnik protojerej-stavrofor Miloš Bosić i predsednik Srpsko-ruskog kluba Nemanja Spalović koji su poželeli dobrodošlicu našim gostima.

Veličanstveni hor Sankt Peterburške Mitropolije svojim predivnim pojanjem i ljubalju iskazanom na koncertu prema srpskom narodu, nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Bilo je mnogo osmeha, a Boga mi i po koja suza, naročito na izvođenje pesme „Tamo daleko“, a gromoglasan aplauz i uzvici „Bravo“ potvrdili su veličanstvenost glasovnih mogućnosti 15 sveštenika, 6 đakona i 4 čteca ovoga hora, koji pronose lepotu i značaj ruskog duhovnog pojanja.

Na kraju koncerta predsednik Srpsko-ruskog kluba je u ime te organizacije dirigentu hora Juriju Gerasimovu predao Gramatu Zahvalnosti za bratasku ljubav iskazanu prema srpskom narodu i za kontinuitet i postojanost duhovnog ruskog pojanja.

Okupljenima i gostima se u ime grada Užica obratio i gradonačelnik Užica Tihomir Petković poželevši dobrodošlicu Horu i zahvalivši na divnom koncertu.   

Osnovan1971. godine, Hor sveštenika Lenjingradske eparhije je jedno od najstarijih crkvenih pevačkih društava u Rusiji. Od samog početka Hor peva na bogosluženjima i ima bogati koncertni život. Godine 1988. Hor učestvuje u obeležavanju 1000. godišnjice Pokrštavanja Rusije.

Savremena etapa u razvoju Hora neraskidivo je vezana za umetničkog rukovodioca i glavnog dirigenta Jurija Gerasimova. Od tada počinje i bogat program gostovanja, nastupi u mnogim gradovima širom Rusije. Nižu se i nastupi u inostranstvu: Estonija, Litvanija, Švedska, Slovenija, Finska, Italija, Švajcarska itd).

Najznačajni koncerti hora održani su na novoj sceni Marijinskog teatra, Velikoj sali filharmonije Sankt Peterburga, u Isakijevskom saboru gde je održan koncert za više od pet hiljada slušalaca.

Jedna tradicija koju Hor brižljivo neguje od 2010. godine su dobrotvorni koncerti za decu sa onkološkim oboljenjima.

Hor sveštenika Sankt Peterburške Mitropolije nije samo hor. Njagovi članovi su aktivna sveštena lica, te se smatra da je osnovni zadatak propovedanje Reči Božje kroz molitveno pojanje Ruske Pravoslavne Crkve i popularizacija ruske duhovne muzičke kulture.

Hor čine 25 pevača, uključujući i dirigenta hora, koji imaju muzičko i bogoslovsko obrazovanje i uzrasta su od 25 do 45 godina.

Tokom 47 godina postojanja Hora sveštenika Sankt Peterburške Mitropolije mnoge generacije sveštenstva su otkrile svoje muzičke talente.

Misija Hora je veoma značajna: propovedanje Reči Božje kroz duhovnu muziku. Svaki nastup Hora pokazuje snagu molitve i lepotu ruskog duhovnog muzičkog nasleđa. Svojim pojanjem Hor ulepšava svečana bogosluženja.

Hor sveštenika izvodi poznate duhovne i svetovne numere kao što su: „Stihira Aleksandru Nevskom“, „Blažen muž“, „Evo ide puk“, „Snaga velikana“, „Hej ti, stepo široka“, „Gledam jezera plava“, „Ždralovi“ i mnogidrugi. Dirigent Hora od 2010. godina je Jurij Gerasimov.

- Advertisement -