Savindan se obeležava i u svim školama u Srbiji kao radni ali nenastavni dan, pa đaci redovno dolaze u školu da bi prisustvovali tradicionalnoj školskoj priredbi.

Ova školska godina je po mnogo čemu drugačija od prethodnih. U skladu sa preporukama Ministarstva prosvete, Savindan 2021. proslavlja se, ali bez prisustva velikog broja učenika, roditelja i nastavnika.

Zato su učenici i nastavnici Osnovne škole „Dušan Jerković“ slavili školsku slavu čitave nedelje; crtali su lik dragog svetitelja, pisali stihove, učili o njegovom životu i radu. Izrađivali su se panoi, zidne novine i prezentacije, snimale recitacije i klipovi. 

Pokazali su svojim stvaralačkim radom i delima koliko poštuju našeg učitelja i prosvetitelja. Hodnici škole ukrašavali su se i bogatili Savinim likom i delom svakim danom sve više, a skromnim i prigodnim programom, kao i lomljenjem slavskog kolača, još jedan Savindan je dostojanstveno proslavljen ovog 27. januara uz prisustvo sveštenika, malog broja učenika i predstavnika kolektiva iz Školskog odbora.

Ime i lik Svetog Save i poruke o ljubavi prema narodu kom pripadamo i  uzajamnom poštovanju prisutne su i danas. Mirjana Maksimović VD direktorka škole čestitala je školsku slavu i poželela da svetosavski duh da svima snagu kako bi se što pre prevazišli problemi, situacije i okolnosti u kojima se nalazimo.

Obeležavanje Savindana u Osnovnoj školi „Dušan Jerković“ (Foto: Bibliotekarke škole)

Na postamentu spomenika, koji se nalazi ispred Hrama Svetog Save, ispisane su ove reči Svetog Save: „Sopstvenim radom sve postigni“.  Pronaći dete u sebi i dostići jednostavnost, smirenost i radost, u ovo teško vreme, krećući se stazama Svetog Save, govori nam da smo na putu vrline, pravednosti i duhovnosti.

Autorka: Mirjana R. Pejović

Hroniku Kovid -19, sa najnovijim podacima u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga, možete pogledati na linku UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -