Računi za struju, nisu nimalo bili niski ove zime, čitali smo brojne komentare i negodovanja. A kako da se smanje – pitanje važno ne samo za vaš novčanik već i za životnu sredinu. Razmislite o zameni starih aparata, korišćenju LED sijalica koje troše manje energije u poređenju sa tradicionalnim.

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da efikasno smanjite potrošnju električne energije, a da računi za struju budu malo umanjeni:

Zamenite stari bojler

Zamena starog bojlera novim, energetski efikasnim modelom predstavlja značajan korak ka smanjenju računa za struju u vašem domaćinstvu. Ukoliko su vam potrebni kvalitetni bojleri cena je odgovarajuća i vremenom će se isplatiti ova kupovina. Stari bojleri, posebno oni koji nisu redovno održavani, mogu koristiti znatno više energije za zagrevanje vode, što dovodi do većih troškova.

Savremeni bojleri dizajnirani su da budu maksimalno energetski efikasni. Oni koriste napredne tehnologije za zagrevanje vode, čime se smanjuje količina utrošene električne energije.

Noviji modeli bojlera često imaju bolju izolaciju, što sprečava gubitak toplote i pomaže u održavanju temperature vode duže vremena bez potrebe za dodatnim zagrevanjem. Ovo smanjuje nepotrebnu potrošnju energije i doprinosi nižim računima za struju.

Mnogi moderni bojleri dolaze sa preciznim termostatima koji omogućavaju korisnicima da tačno podešavaju željenu temperaturu vode. Time se sprečava prekomerno zagrevanje vode i nepotrebno trošenje električne energije.

Određeni napredni bojleri nude opcije podešavanja koje omogućavaju korisnicima da postave vremenske intervale kada bojler treba da zagreva vodu, što je idealno za prilagođavanje individualnim potrebama i smanjenju potrošnje energije kada niste kod kuće ili tokom noći.

Novi bojleri su obično zahtevaju manje održavanja od starih modela. Redovno servisiranje i održavanje mogu dodatno osigurati da vaš bojler radi efikasno i bez nepotrebnih troškova za hitne popravke.

Osim što ćete smanjiti račune za struju, zamenom starog bojlera doprinosite ekologiji i zaštiti okoline. Energetski efikasni bojleri smanjuju ukupnu potrošnju energije i pomažu u smanjenju emisije štetnih gasova, doprinoseći borbi protiv klimatskih promena.

Koristite mašinu za pranje sudova

Korišćenje mašine za pranje sudova može biti iznenađujuće efikasno u smanjenju vaših računa za struju, a takođe i za vodu. Moderni modeli mašina za pranje sudova su dizajnirani da budu energetski efikasni, pružajući optimalne rezultate pranja uz minimalnu potrošnju resursa.

Plaćanje struje (Foto: Arhiva UžiceMedia)

Savremene mašine za pranje sudova imaju napredne tehnologije koje omogućavaju značajne uštede u potrošnji energije. Tražite modele sa visokom energetskom klasom (najmanje A++), jer oni koriste manje električne energije za zagrevanje vode i sam proces pranja.

Većina mašina ima različite programe pranja, uključujući ekonomične ili eco programe koji su specifično dizajnirani da uštede energiju i vodu. Ovi programi operu sudove na nižoj temperaturi i često traju duže, ali su izuzetno efikasni u smanjenju potrošnje.

Da biste maksimalno iskoristili potencijal mašine za pranje sudova, važno je da je napunite do maksimalnog kapaciteta. Ovo osigurava da se energija i voda koriste najefikasnije, sprečavajući nepotrebne cikluse pranja za samo nekoliko predmeta.

Redovno čišćenje i održavanje mašine za pranje sudova osigurava da uređaj radi efikasno. Čišćenje filtera, provera i čišćenje prskalica i redovno uklanjanje naslaga kamenca mogu pomoći u očuvanju optimalne efikasnosti.

Prekomerna upotreba deterdženta ne samo da je nepotrebna, već može i otežati ispiranje, što zahteva dodatnu vodu. Koristite preporučenu količinu deterdženta ili tablete koje su precizno dozirane.

Mnoge mašine imaju funkciju odloženog starta, što vam omogućava da iskoristite niže tarife za električnu energiju tokom noći, ako imate takvu opciju.

Ako vam nije neophodno, isključite automatsko sušenje i dozvolite sudovima da se suše prirodno. Ovo može znatno smanjiti potrošnju energije.

Koristite LED sijalice

Zamena tradicionalnih sijalica LED sijalicama predstavlja jednu od najefikasnijih promena koje možete napraviti u svom domu kako biste smanjili potrošnju električne energije i, kao rezultat, račune za struju. Mnogi u našem društvu su već zamenili stare slijalice ovim energetski efikasnim. LED (Light Emitting Diode) tehnologija donosi revolucionarne prednosti u odnosu na tradicionalne sijalice.

LED sijalice koriste od 60% do 90% manje energije u poređenju sa tradicionalnim sijalicama. One imaju izuzetno dugačak vek trajanja, često mogu trajati do 25 puta duže od tradicionalnih sijalica. To znači ređe zamene, što smanjuje troškove koji su vezani za kupovinu novih sijalica.

Za razliku od tradicionalnih sijalica koje oslobađaju 90% svoje energije kao toplotu, LED sijalice ostaju hladne na dodir. To može doprineti nižim troškovima klimatizacije, posebno tokom toplih letnjih meseci.

LED tehnologija nudi širok spektar boja svetla, od tople do hladne nijanse, kao i mogućnost prigušivanja, što omogućava korisniku da prilagode atmosferu prostorija prema svojim potrebama i preferencijama, a sve to uz značajne energetske uštede.

Za razliku od nekih vrsta sijalica kojima treba vreme da se „zagreju“ do punog svetlosnog kapaciteta, LED sijalice pružaju trenutno maksimalno osvetljenje čim se uključe.

LED sijalice su otpornije na učestalo paljenje i gašenje, za razliku od tradicionalnih sijalica koje to ne podnose dobro i često im se time skraćuje životni vek.

Iskoristite ove savete i učinite da vaši računi za struju konačno budu malo manji. Na dužem planu ćete uštedeti više novca i vaš trud će se isplatiti.

Računi za struju kod većine potrošača nisu niski (Foto: Arhiva UžiceMedia)

Za još korisnih informacijareportažapratite naš sajt!

- Advertisement -