Kristofer Hil, ambasador SAD sa saradnicima i užičkom gradonačelnicom dr Jelenom Raković Radivojević posetio „Ponikve“, Memorijalni kompleks „Kadinjača„, hidrocentralu “Pod gradom”, a potom i tvrđavu “Stari grad”.

Ambasador Hil je na Ponikvama rekao da američka ambasada zajedno sa Srbijom i predstavnicima ambasade Republike Koreje rade na tome da stanovništvo bude bezbednije u ovom području.

“Ratovi su užasna stvar i posledice su tu mnogo godina, zbog čega ambasada SAD sa partnertima radi na njihovom uklanjanju”, rekao je ambasador Hil i podesetio da je od 2007. godine do danas ambasada SAD izdvojila preko 26 miliona dolara za doprinos u razminiranju aerodroma „Ponikve“.

“Pomogli smo da se očisti 12 miliona kvadratnih metara zemljišta i da se vrati onima koji ga koriste, što je važno za stanovništvo ovde. Čestitam deminerima i svima koji su bili angažovaniu na sjajnom poslu koji su uradili, drago mi je što to finansiramo i nastavićemo i dalje da to činimo”, naglasio je Kristofer Hil, ambasador SAD.

Ambasada SAD za razminiranje na aerodromu „Ponikve“ uložila je više od 26 miliona dolara od 2007. godine, ali su i pomogli da se očisti 12 miliona kvadratnih metara zemljišta kako bi se vratilo na korišćenje stanovništvu.

Prema rečima ambasadora Hila, nastaviće i u narednom periodu da finansiraju poslove razminiranja kako bi zemljište bilo bezbedno za stanovništvo, ali i za ekonomski razvoj ovog kraja.

Ambasador Hil na „Ponikvama“ (Foto: Grad Užice)

Pomoćnik ministra za inspekcijski nadzor u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture, Ivan Divac je rekao da je Vlada Republike Srbije opredeljena za razvoj svih aerodroma u državi što pokazuju investicije i u aerodrome u Nišu, Kraljevu, Kruševcu, kao i u Pranjanima koji je otvoren uz pomoć ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

“Predviđena je rekontrukcija aerodroma Ponikve u pet faza. Četiri imaju građevinsku dozvolu, a za petu je procedura u toku. Ipak pre svega moramo ovaj aerodrom očistiti od zaostalih mina iz bombardovanja 1999. godine, ali i prethodnih ratova. Urađena je ograda u dužini od oko devet kilometara, a od 3080 metara duge piste, 1830 se trenutno koristi. Nadam se da će naši partneri nastaviti sa donacijama, jer imamo još tri faze čišćenja aerodroma Ponikve”, rekao je Divac.

Zamenik ambasadora Republike Koreje Šeokong Šin je naglasio da oni ulažu u „bezbednost zemalja koje smatramo partnerskim i nastavićemo i dalje da podržavamo, kako ove, tako i projekte infrastrukture”.

Po rečima užičke gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević ovaj projekat je važan zbog bezbednosti, ali i zbog svih daljih radova, koji će se izvoditi u narednom periodu.

„Ne treba mnogo govoriti o tome koliki je značaj jednog aerodroma u Zlatiborskom okrugu i koliko bi njegovo funkcionisanje uticalo na brži razvoj privrede, poljoprivrede, ekonomije i turizma kako u gradu Užicu, tako i u svim ostalim opštinama našeg okruga. Sigurna sam da možemo računati na podršku, kako američke i ambasade Republike Koreje, tako i resornog ministarstva u realizaciji preostalih aktivnosti i konačno stavljanju u punu funkciju ovog aerodroma”, kazala je užička gradonačelnica.

Nakon obilaska piste i samih radova u prostoru terminala održana je prezentacija o projektima “Aerodrom Ponikve”, kao i o dosadašnjoj saradnji Centra za razminiranje i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Na aerodromu predstoje još tri faze razminiranja, što je veoma značajno u procesu njegovog potpunog stavljanja u funkciju civilnog saobraćaja zašta je potrebno uložiti oko 12 miliona evra.

Aerodrom „Ponikve“

Bivši vojni aerodrom „Ponikve“ 1999. godine u NATO bombardovanju više puta je gađan avionskim bombama – raketama od 250 do 1000 kg, najčešće navođenom razornom bombom BLU-109 od 2000 libri (preko 900 kg). Meta je bila najčešće poletno-sletna staza, rezervoari za gorivo i kaponiri u kojima su bili smešteni avioni.

U vreme bombardovanja u armirano betonskim skloništima – kaponirima, u blizini rulnih staza, nalazili su se i avioni Vojske Jugoslavije (VJ) sa naoružanjem. Avioni „Orao“ bili su naoružani, između ostalog, kontejnerima BL-755 od kojih svaki sadrži po 147 komada kasetne municije MK-1 ili MK-4, dok su avioni „MIG-21“ bili naoružani, između ostalog, raketama vazduh-vazduh.

Prilikom bombardovanja, svi kaponiri u kojima su se nalazili avioni, pogođeni su i tom prilikom je došlo do razbacivanja kasetne municije koja se nalazila u kontejnerima BL – 755, kao i ostalih bojevih sredstava, kojima su avioni bili naoružani.

Osim kaponira sa avionima i naoružanjem, pogođeni su i kaponiri, koji su služili kao skladišta za kasetne bombe-kontejnere sa kasetnom municijom i za druga bojeva sredstva, pa je i ta kasetna municija, zajedno sa drugim bojevim sredstvima, takođe rasuta po okolnom zemljištu.

Poseta „Strom gradu“ i hidrocentrali

Kristofer Hil, ambasador SAD zajedno sa saradnicima, partnerima i užičkom gradonačelnicom dr Jelenom Raković Radivojević, posetio je poreda Aerodoma „Ponikve“, Memorijalni kompleks „Kadinjača“, staru hidrocentralu “Pod gradom”, a potom i tvrđavu “Stari grad”, gde je dao izjavu medijima.

– U godini kada je Užice – prestonica kulture čast mi je što smo ugostili ambasadora Hila i obišli najznačajnije kulturno istorijske spomenike, koji su u našem projektu zauzeli važno mesto i tu se dosta ulaže, – kazala je gradonačelnica Užica Raković Radivojević, uz podsećanje da su ovde uložena značajna sredstva u obnovu i rekonstrukciju, a da je ambasada SAD uložila deo.

Ambasador SAD i gradonačelnica Užica (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Kristofer Hil je rekao da već neko vreme želi da poseti Užice, da mu je drago što je bio u jednom izuzetnom gradu kakvo je Užice, posebno sada kada je prestonica kulture.

– Ovde je mnogo istorije, mnogo kulture, ali i mnogo potencijala za budućnost. Tvrđava datira iz XIV veka, moram vam priznati da ovakvo nešto mi u SAD nemamo. Mi smo uložili određene finasije u ovu tvrđavu, ali ono što je čini izuzetnom je odnos ne samo Užičana, već i svih Srba u tome što nastoje da je očuvaju.

Mi smo pričali o saradnji koja je značajna za obe države i mi smo jedan od najzančajnijih stranih investitora i to se ne tiče samo Beograda već i drugih gradova u Srbiji. Putevi koji se sve više grade čine doprinose daljem razvoju, postoji vojna saradnja. Ali ono što ljudi koji su biznismeni mogu da učine za saradnju dve zemlje je daleko veće od toga što mogu diplomate, – rekao je Kristofer Hil, ambasador SAD na užičkoj tvrđavi „Satri grad“, dodajući, da živimo u teškim vremenima i da su potrebne mirne glave da svi zajedno prođemo kroz sve što se događa u savremenom svetu.

Pogledajte i druge tekstove iz oblasti društvaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -