Stop ubijanju žena, ulična akcija i podsećanje na žrtve Montrealskog masakra, ali i svih žena koje su muškarci ubili samo zbog toga što su žene, one čija imena su poznata javnosti, ali i one čija imena možda nikada nećemo saznati. 

Stop ubijanju žena, akcija je koju povodom Međunarodnog dana borbe protiv femicida organizuju Autonomni ženski centar i Žene u crnom iz Beograda uz podršku udruženja žena Anima iz Đulića (BiH), Nene – Grupe za mir i prava žena iz Leskovca, Žene Polimlja iz Prijepolja, Bonafide iz Pljevlja (CG), SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja iz Vlasotinca. Ulična akcija je sutra, 6. decembra, od 13 do 14 časova, na Trgu Republike.

Obeležavanje 6. decembra, simbolično je sećanje na žrtve Montrealskog masakra i 1989. kada je 25-godišnjak, Marc Lepine, naoružan poluautomatom i noževima ubio 14 žena i ranio trinaest ljudi, na kanadskom univerzitetu u Montrealu, uzvikujući „Vi ste žene, vi ćete postati inžinjerke. Vi ste horda feministkinja. Ja mrzim feministkinje“, a zatim izvršio samoubistvo. Marc Lepine je verovao da su studentkinje krive što nije primljen na mašinski smer Univerziteta. Ostavio je pismo u kojem objašnjava svoju mržnju prema feministkinjama.

„Pozivamo institucije na odgovornost i tražimo da se istraži zašto institucionalni sistem nema kapaciteta da identifikuje nasilje koje može rezultirati smrtnim ishodom i spreči ubistva žena, kao i da se ustanovi da li je bilo učinjenih propusta u postupanju po prijavama koje su prethodile femicidima i sankcionišu odgovorni,“ – navode organizatorke skupa.

U Srbiji od početka godine ubijeno 16 žena

Tokom prethodne decenije u Srbiji su partneri i drugi muški članovi porodice ubili najmanje 350, a od početka godine partneri ili članovi porodice ubili su najmanje 16 žena. Zabeleženo je još 16 pokušaja femicida.

Tokom 2020. godine na svakih 11 minuta u svetu je jedna žena ubijena od strane partnera ili člana porodice.

„Osim borbe sa pandemijom, ovu godinu obeležio je i niz prijava za seksualno nasilje u kojima su osumnjičeni bili poznate ličnosti, javni funkcioneri, profesori i drugi, a u kojima žrtve nisu u dovoljnoj meri dobile podršku institucija, ali ni stručne i opšte javnosti. Uzori i modeli koje promovišu pojedini mediji sa nacionalnom frekvencijom ne doprinose suzbijanju stereotipa o nasilju  budući da daju prostor nasilnicima da relativizuju nasilje koje su činili i javno „blate“ žrtve, dok se s druge strane stvara slika kako su žrtve svojim ponašanjem i izgledom izazvale nasilje.

Nekažnjivost, okrivljavanje i zastrašivanje žrtvi, podrivanje njihovog kredibiliteta, te promovisanje nasilnika i nasilja, ne mogu doprineti ni smanjenju nasilja prema ženama, ni sprečavanju ubistava žena – koja su najčešće krajnji i najbrutalniji ishod istog. Imajući to u vidu podsećamo da je obaveza države da zaštiti žene od nasilja i ona ne sme ostati deklarativna,“ – navode u saopštenju Autonomnog ženskog centra i zaključuju:

„Samo blagovremena i adekvatna reakcija, otkrivanje, zaustavljanje i sankcionisanje muškog nasilja prema ženama može sprečiti da čitamo o novim ubistvima žena. Reagujte pre nego što bude kasno!“ 

Ženski centar Užice, sa jedne od ranijih akcija (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom decembra možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -