Mađarska je proteklih godina sve popularnija turistička destinacija, Budimpešta je posebno popularna među mladima, naročito u okviru studijskog programa Erazmus i Stipendium Hungaricum.

Program Stipendium Hungaricum pokrenula je Vlada Mađarske 2013. godine na osnovu bilateralnih sporazuma između Mađarske i pojedinih stranih država. U okviru ovog programa studije su besplatne, obezbeđeni su stipendija, smeštaj u internatu ili dodatak za stanovanje, zdravstveno osiguranje, kao i razne studentske usluge.

Za Srbiju program predviđa stipendiranje kompletnih studija, a namenjen je isključivo srpskim državljanima, ne mogu se prijaviti dvojni, mađarsko-srpski državljani.

Onlajn prijava omogućena je jednom godišnje. U program stipendija uključeno je oko 30 fakultetakoji pružaju izbor za više od 400 studijskih programa. Nastavni jezik studija u većini slučajeva je engleski, ali postoje u ponudi i studije na nemačkom i francuskom.

Ukoliko student želi da studira na mađarskom, ima mogućnost da  upiše tzv. nultu godinu studija, kada će u toku jedne godine pohađati kurs mađarskog jezika kako bi posle toga nastavio studije na ovom jeziku. Postoji mogućnost upisa osnovnih studija, na tačno definisanim smerovima, dok magistarske i doktorske studije mogu biti iz bilo koje oblasti.

Prijave se mogu poslati za tri studijska programa za koje se redosled može menjati do 16. januara 2021. godine. Nakon ovog datuma izmene više neće biti moguće.

Diplome izdate u Mađarskoj prihvaćene su u Evropskoj Uniji i predstavljaju ključ za ulazak na globalno tržište rada.

Rok za prijavu na studije za 2021/2022. godinu je 16. januar 2021. godine.

Ukoliko ste zainteresovani za studiranje u Mađarskoj o programu se možete informisati:

www.stipendiumhungaricum.hu

E-mail:stipendiumhungaricum@tpf.hu

telefonskibroj:+36-1-236-5040

Facebook: facebook.com/studyinhungary

Poslednjih godina Mađarsku i Budimpeštu poseti veliki broj ljudi iz Srbije, a glavni grad susedne nam države jedan je od najposećenijih u Evropi.

Zgrada Parlamenta, jednog od najlepštih simbola Budimpešte (Foto: Nada Tošić)

Turisti su zainteresovani za dvorce, Brdo Gelert, Dunavsku promenadu, a svi obavezno obilaze zgradu Parlamenta, koji je najpoznatiji simbol Budimpešte, među najlepšim administrativnim zgradama na našem kontinentu, treći je po veličini u svetu, drugi u Evropi.

- Advertisement -