#OkupiHosTim naziv je projekta srednjoškolaca iz Bajine Bašte sa konkursa na koji je pristiglo preko 170 prijava. Upotreba digitalnih tehnologija u nastavnom procesu predstavlja izuzetno „sredstvo“ za razvoj potrebnih veština za 21. vek kod budućih generacija.

Kreirajući projekat #OkupiHosTim, učenici Gimnazije “Josif Pančić” iz Bajine Bašte, postali su jedni od pobednika konkursa “Digitalna ekspedicija Izazov”.

Konkurs drugu godinu zaredom zajedno realizuju, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV) i Inicijativa „Digitalna Srbija” u okviru programa „Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

U cilju poboljšanja nastavnog procesa i unapređenja digitalne pismenosti u našem obrazovnom sistemu, učenici Gimnazije „Josif Pančić“ su u okviru projekta #OkupiHosTim kreirali otvoreni obrazovni resurs – priručnik za organizovanje onlajn događaja, koji sadrži smernice za moderatore, hostove, ko-hostove i uputstva kako se organizuje onlajn događaj, kako se koriste nastavni materijali, kao i dodatni edukativni materijali u okviru onlajn događaja.

Priručnik je dostupan na linku

“Više nije pitanje da li je implementacija digitalnih tehnologija u nastavi značajna, to je nešto što je svakodnevica. Ono o čemu treba razmišljati je način primene i upotrebe i da je jako važno da to bude upravo kroz procese kojima će učenici upravljati.

Na taj način osim digitalnih kompetencija upotrebom tehnologija, oni stiču i druge veštine koje su potrebne za tržište rada, kao što su timski rad, istraživački rad, osnove marketinga, a kroz rad na ovom projektu smo sve to objedinili”, naglasila je profesorka Rada Tadić.

Tim je bio sačinjen od pet učenika različitih razreda i odeljenja koji su zahvaljujući mentorstvu profesorke Rade Tadić i timskom radu kreirali projekat, a oni su Ivona Cvetkovski, Luka Jovanović, Dijana Novaković, Lazar Gložanski i Lazar Vukosavljević.

U prvom ciklusu konkursa “Digitalna ekspedicija Izazov” pristiglo je 171 prijava iz 106 škola sa teritorija 80 gradova i opština Srbije. Ukupni nagradni fond konkursa je milion dinara.

Program Nova pismenost radi s građanima, medijima, kompanijama, obrazovnim sistemom, influenserima i državnom upravom kako bi se najbolje prakse medijske, informacione i digitalne pismenosti našle među temeljima savremenog srpskog društva, navedeno je u saopštenju za medije.

O medijskoj pismenosti za Užicemedia ranije je govorio profesor Boban Tomić, koji smatra da globalno interesovanje za medijsku pismenost traje više decenija, ali su kod nas ove teme aktuelizovane proteklih godina, posebno u kontekstu medijske pismenosti i obrazovnog sistema.

Deo tima gimnazijalaca (Foto: Gimnazaija „Josif Pančić“ iz Bajine Bašte)

Hroniku kovid – 19 tokom jula možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom jula možete pogledati OVDE.

- Advertisement -