Kancelarija za mlade i volonteri uz podršku Grada Užica vrše podelu besplatnih sadnica jasena sugrađanima koji su se prijavili za učešće u akciji „Posadi svoj hlad“.

Podela sadnica je ispred Gradskog kulturnog centra u Užicu. Građani koji preuzmu sadnice posle sadnje imaju obavezu da se fotografišu pored stabla i fotografiju pošalju administratoru akcije.

Inicijativa za podelu potekla je od Zelenog razvojnog centra iz Sremske Mitrovice, a sadnice su donacija društveno odgovornih kompanija koje su se odazvale pozivu da učestuju u ovoj akciji.

Marija Maričić, koordinatorka Kancelarije za mlade Grada Užica (Foto: UžiceMedia)

– Ukupno se do sada prijavilo oko 300 građana od kojih je 130 Užičana a ostali su iz Požege, Nove Varoši i Arilja. Svi prijavljeni dobili su poruku da dođu i preuzmu sadnice,- navela je Marija Maričić, koordinatorka Kancelarije za mlade Grada Užica.

Sadnice su obezbeđene za sve škole i vrtiće u gradu. Za sugrađane koji su dobili sadnicu a nemaju prostor Grad je obezbedio lokaciju za sadnju na Pori iznad vrtića.

– Za prolećnu sadnju svi mogu da konkurišu i dalje bez obzira da li su u pitanju pojedinci ili organizacije, – rekla je Nada Jovičić, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine.

Nada Jovičić, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine (Foto: UžiceMedia)

Jesenja sadnja jasena je početak projekta od milion sadnica koji je planirano da bude posađeno.

Prilika je ovo da se podsetimo ranijih akcija pošumljavanja poput jedne u okviru projekta „Udahnimo život prirodi“ u satradnji – Grad Užica – Ministarstvo za zaštitu ”. Plan je bio da se do kraja novembra ove godine pošumi 9,22 hektara sa 23 000 sadnica crnog bora i belog jasena, ukupne vrednosti oko tri miliona dinara.

- Advertisement -