Praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji se u pravoslavlju ubraja u 12 velikih Hristovih praznika, danas, 19. avgusta, obeležavaju Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici.

U crkvi se na Preobraženje, u znak zahvalnosti Bogu na plodovima koje daje zemlja, osvećuje grožđe i deli narodu, a u krajevima gde nema grožđa, drugo voće.

“Praznik Preobraženje Gospodnje posvećen je trenutku kada se, kako kaže hrišćansko predanje, Hristos na gori Tavor pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svetlost.

Tada se Hristu i apostolima javio Mojsije i Ilijakoji su govorili sa Gospodom o njegovoj smrti u Jerusalimu“, – piše u verskim knjigama.

Narodni običaji

U narodu se obično kaže da od Preobraženja uglavnom više nema velikih vrućina. Takođe se nekad verovalo da je Preobraženje poslednji dan za kupanje u rekama.

Na Preobraženje se preobražava list u gori i kamen u vodi, lišće počinje da žuti i opada, a voda biva hladnija. Na Preobraženje se i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava.

Prema rasprostranjenom verovanju, na ovaj dan ne treba preko dana spavati, jer ko tada odspava, preobraziće se, pa će cele godine biti dremljiv. Nije dobro ni da neko plače, a ni da ljudi ceo dan provedu u kafani – da im ne pređe u naviku i da ne postanu raspikuće.

Preobraženje pada u Gospojinskom postu koji su, mahom žene postile, ali tog dana je običaj da niko bez izuzetka ne mrsi.

Svečana akademija u Kulturnom centru na Zlatiboru


U Kulturnom centru na Zlatiboru juče, 18. avgusta, priređena je svečana akademija povodom obeležavanja velikog jubileja- 800 godina autokoefalnosti SPC kao i  hramovne slave Preobraženja  Gospodnjeg  u organizaciji bratstva Hrama u saradnji  sa Opštinom Čajetina i Turističkom organizacijom Zlatibor.

Program je počeo večernjim bogosluženjem u hramu a potom i prazničnom litijom ulicama Zlatibora. Potom je počeo umetnički program svečanom akademijom „Jesi li se umorio starče“ na sceni Kulturnog centra. Akademija za koju je scenario napisala i  koju je i režirala profesor Biljana Đurović imala je i tu čast da bude prva odigrana na ovoj sceni.

Akademija je zasnovana na dijalogu između Svetog Simeona i Svetog Save, oca srpske države i utemeljivača Srpske pravoslavne crkve. U ovoj dijaloškoj formi između oca i sina autorka je na veoma zanimljiv način dočarala šta je sve održalo našu crkvu kroz 8 vekova. Akcenat je bio na ulozi Svetog Save kao duhovnog vođe i večitog ideala svih pravoslavnih Srba, a koga je maestralno odigrao mladi glumac Uroš Novović, dok je Svetog Simeona odigrao iskusni Milan Caci Mihailović.

Sa svečane Akademije na Zlatiboru

Kroz ceo tok predstave kao naratori publiku su vodili upravo profesor Biljana Đurović kao i dramski umetnik Aleksandar Lazić, a pored ove tačke Akademiju su svojim nastupima uveličali i muški kamerni hor iz Zrenjanina „Sveti Serafim“, pojac Danilo Topalović, kao i etno pevačica Katarina Gojković koja je svojim moćnim glasom u par navrata „naterala“ publiku da horski zapeva zajedno sa njom.

Na ove svečanosti pozvani su svi meštani Zlatibora kao i turisti koji trenutno borave na našoj planini, ulaz je bio besplatan a odlična ispunjenost sale  pokazuje da je zlatiborska publika veoma zainteresovana i nestrpljiva povodom događaja u Kulturnom centru na Zlatiboru.

Praznične svečanosti traju i danas, 19.avgusta, kada na veliki hrišćanski praznik 
Preobraženje Gospodnje hram na Zlatiboru proslavlja hramovnu slavu. 

Nakon Svete liturgije za sve goste biće upriličena i Trpeza ljubavi.

- Advertisement -